Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kuk za HTV: Tri potresa na isti datum vrlo velika slučajnost

Nakon potresa u Meksiku mnoge su zgrade oštećene, ljudi su u panici, a zvuči gotovo nevjerojatno da se potres dogodio na isti dan kao i 1985. i 2017., kada su poginule tisuće ljudi.

Točno 13 minuta nakon što je potres pogodio Meksiko valovi su stigli i do Hrvatske. Seizmolog Krešimir Kuk u Dnevniku HTV-a pojasnio je kako svaki jači potres uzrokuje valove koji se prema zakonima fizike šire preko cijele Zemlje.

– Neki prođu površinom, neki prođu kroz Zemlju, i oni uzrokuju oscilacije tla na mjestima gdje su seizmološki instrumenti koji su vrlo osjetljivi i tada dobivamo zapise trešnje tla, rekao je Krešimir Kuk iz Seizmološke služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a.

Upitan kako je moguće da su Meksiko na isti datum pogodila tri snažna potresa, Kuk je rekao da je to vrlo velika slučajnost.

– Potresi se ne događaju periodično, nema zakonitosti u njihovom nastanku. Činjenica da su zabilježena tri jaka potresa na isti datum vrlo je interesantna.

Potres u Tajvanu zabilježilo je desetak postaja u Hrvatskoj, od Puntijarke do Žirja i Dubrovnika.

Govoreći o području Hrvatske, u posljednja 24 sata zabilježena je aktivnost na području Banovine.

– Aktivnost na Banovini nije jako izražena, ali je učestala, potresi su svakodnevni. Oni su uglavnom manji, mi redovno obilazimo instrumente i prikupljamo podatke.

Također, u posljednjih tjedan-dva vidi se aktivnost na jugu Hrvatske, vezano uz podrhtavanja u Hercegovini koja su počela još u travnju.

Instrumenti u Seizmološkom zavodu pokazuju, rekao je Kuk, da trenutačno ni u jednom dijelu Hrvatske nema seizmičkih zbivanja.

Hrvatska seizmološka služba u iduće tri godine, zahvaljujući sredstvima iz fondova EU-a, dobit će 90 novih mjernih uređaja, ali nedostaje ljudi. Seizmološka služba trenutačno ima devetero zaposlenih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i<a

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: