Ponedjeljak, 20 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

‘KULA TMINE’ DOBILA JE NOVI NASTAVAK NA HRVATSKOM Izlaze ‘Vukovi Calle’, dio serijala koji je posve drukčiji od svega što je Stephen King ikad napisao

Stephen King sjajan je, produktivan i pisac iznimne mašte. Dok ga mnogi vežu ponajviše za romane koji nas plaše, on je daleko više od toga. Sjetimo se samo njegove “Zelene milje”, koja je zapravo strašan roman, ali nas plaši na jedan sasvim drugi način.

U nizu njegovih izvrsnih djela još je jedno koje je zaista posebno – uvlači nas u magičan svijet revolveraša koji traga za jednom kulom. Svijet je to koji je “krenuo dalje”, a u njemu postoji samo “ka” – sudbina koja određuje stvari.

Mnogo je svjetova, zapravo, a u njima postoje jedna ruža, koju treba čuvati, monstruozni vlak koji zadaje zagonetke, mutanti, Starinci i Puberi, prave ljubavi, nevjerojatna prijateljstva, izdaje, napadi…

Naravno, riječ je o “Kuli tmine”. Lumen je na hrvatski jezik nedavno preveo knjigu koja nosi oznaku 4.5. pod naslovom “Vjetar kroz ključanicu”. Peta knjiga, “Vukovi Calle”, izlazi u utorak 2. lipnja.

Tim povodom razgovarali smo s našim uglednim prevoditeljem, Matom Marasom, kao i glavnom urednicom Lumen izdavaštva, Miroslavom Vučić.

Zagreb, 030215. Prevoditelj Mate Maras, fotografiran u svom domu. Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Boris Kovacev / CROPIX

Mate Maras

 

Gospodine Maras, najpoznatiji ste po svojim prijevodima klasičnih pisaca iako ste preveli i podosta suvremenih književnih djela. Kako vam je bilo prevoditi Kinga koji je na svoj način iznimna pojava u svjetskoj književnosti?

– Već sama činjenica da Stephena Kinga pokušavaju uspoređivati sa Shakespeareom i Tolstojem dokazuje da nitko nije ravnodušan prema tom čudu američke literature. Zanimljivo je to što on sam za sebe kaže da nije velik pisac, ali ja sam siguran da će se Kingova djela čitati i nakon njegove smrti.

Zbog čega to smatrate?

– King je vrstan pripovjedač, a to je uvijek u srži dobra štiva. Njegove su priče čudesno nastrane i jezive,

Izvor vijesti

Slični postovi: