Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kupa ponovno stvara probleme, vrhunac vala očekuje se tijekom noći

U protekla 24 sata velika količina oborina ponovno je pala na području gornjeg toka rijeke Kupe, što je uzrokovalo i nagli porast vodostaja. Vodostaj Kupe u Karlovcu od jutros je porastao za gotovo 2 metra.. Najveći val očekuje se tijekom noći. Preventivno je podijeljeno više od 4 tisuće vreća s pijeskom, a nastavljaju se puniti i dalje.

Reporterka Ivana Perić kaže da je situacija teža nego prije dva tjedna.

– Stanovnici kažu da ovakve poplave ne pamte od 6o-tih godina prošloga stoljeća. Štete su velike na kućama, desetak je kuća na području Broda na Kupi poplavljeno, ali veće su štete na prometnoj infrastrukturi, na županijskim cestama, na nerazvrstanim cestama, čak su neke kuće odsječene. Danas je ovdje tijekom dana interveniralo dvadesetak vatrogasaca, radilo se cijeli dan, ispumpavalo se, najviše su stradale kuće koje se nalaze na samome ušću Kupe i Kupice. Tek će se vidjeti kolike su prave štete, rekla je Perić dodavši da će interventne službe na terenu biti pripravne cijelu noć.

– Kiša je ponovno počela jako padati. Ako na području Crnoga Luga noćas bude jako padalo, ovdje se opet može očekivati vodni val koji je sada krenuo prema Karlovcu. Kako nam prognostičari kažu – kiša će padati i cijeli sutrašnji dan i u subotu popodne tako da je pred Goranima jedno neizvjesno razdoblje, javlja Perić.

Davorin Klobučar, povjerenik Civilne zaštite za Brod na Kupi, ističe da se sada situacija smirila, ali da je šteta velika.

– Do prije nekoliko sati Kupa je bila divlja, ali sada se polako smiruje, više nema tog vodenog vala. Šteta je velika, ljudima su poplavljene kuće i poslovni prostori. Voda se povukla i sada se sanira šteta. Ona će biti velika i tek u nastavku moramo sve sagledati i sumirati. Najveća šteta bit će na prometnicama, daleko veća nego prije 14 dana, kaže Klobučar.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: