Nedjelja, 28 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Kurečić Filipović: S obzirom na broj novozaraženih i hospitaliziranih trebale bi nešto strože mjere

Broj novozaraženih vrlo vjerojatno će biti ovako velik još jedno vrijeme, kazala je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja iz HZJZ-a, u podnevnom Dnevniku HTV-a. Smatra da je teško reći jesmo li na vrhuncu četvrtog vala epidemije koronavirusa te da bi se trebalo ići na strože mjere s obzirom na broj novozaraženih i hospitaliziranih. Poručila je građanima da prilikom obilaska posljednjih počivališta svojih najmilijih poštuju epidemiološke mjere i izbjegavaju veća okupljanja. 

Kako bi se broj novozaraženih smanjio, naglašava da je potrebno cijepiti se, a posebno to trebaju učiniti oni koji još nisu primili prvu dozu. 

– Potrebno je također aktivnije ljude osvještavati o mogućnosti cijepljenja trećom dozom. U međuvremenu, dok to cjepivo ne pokaže svoju pravu zaštitu, naravno da se ljudi trebaju pridržavati svih već poznatih epidemioloških mjera. To nam je dodatno oružje, uz cijepljenje. Trebamo paziti na to da se nosi maska jer ona može pružiti zaštitu i smanjiti rizik od obolijevanja. Trebamo je nositi posebno u zatvorenim prostorima. Tamo gdje je veći broj ljudi, ne trebamo ulaziti, a i okupljanja bilo kakve vrste treba izbjegavati, uključujući privatna. Trebali bismo razmisliti tko s nama npr. sjedi za stolom. Tako bismo smanjili moguće rizike, istaknula je epidemiologinja Kurečić Filipović.

Na pitanje jesu li dovoljno stroge kontrole ili trebaju biti još snažnije, je li potrebna šira primjena COVID potvrda te vodi li sadašnja situacija prema online nastavi u školstvu, kazala je da u skladu s nekim predviđanjima i dosadašnjim saznanjima te s obzirom na porast broja oboljelih i hospitaliziranih – doista bi se trebalo ići na nešto strože mjere. 

– I dalje moramo upozoravati na individualnu odgovornost i svjesnost ljudi, a naročito pozivati na cijepljenje te naglašavati da cijepljenje spašava živote. Među umrlima je ipak veći postotak onih koji nisu primili nijedno cjepivo, izjavila je epidemiologinja Kurečić Filipović.

“Maska je poželjna i na otvorenom

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: