Srijeda, 8 veljačeStranica o Hrvatski
Shadow

Kurti ekskluzivno za Dnevnik HTV-a: Problem je Aleksandar Vučić

Najnovijim napetostima na sjeveru Kosova svjedočimo posljednjih desetak dana, pri čemu se specijalci kosovske policije ne povlače i Srbi ne odustaju od blokade prometa. 

Na Kosovu je i ekipa HRT-a, a s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem razgovarala je Elizabeta Gojan. Jesu li prometne tablice dovele do ovakve situacije ili je stanje kompliciranije?

– Mi još imamo problema sa Srbijom, Kosovo nije problem. Problem je Srbija, pogotovo predsjednik te države koji misli i priča kao 90-ih prošlog stoljeća. Granični prijelazi Jarinje i Brnjak u krizi su ne zbog Srba, već zbog predsjednika Srbije.

Kaže da je više od 11 tisuća vozila iz Srbije bez problema uzimalo privremene tablice Republike Kosovo.

– Oni su surađivali s našom policijom i našim institucijama.

Kurti kaže da ljude na barikadama plaća Srbija.

– Neki od njih imaju i dosje kriminalnih aktivnosti u prošlosti, imaju ekstremne poglede na politiku i svijet. Neki od njih sudjelovali su i u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori prije pet godina.

Na pitanje smatra li da Aleksandar Vučić želi izazvati međunarodni sukob odgovara da ne može drugačije razmišljati.

– Na granicu s Kosovom dovedeš ministra obrane, zajedno s ruskim veleposlanikom u Srbiji i s obrambenim atašeom Ruske Federacije u Beogradu. Isti dan kada su zapalili zgradu u Zubinu Potoku. Također, MiG-29 kruži Kosovom, helikopteri ruske proizvodnje te oklopna vozila… Znači, oni su došli vojnim arsenalom na granice naše države. Naše specijalne snage su tamo, i na Brnjaku i u Jarinju. Nemojmo zaboraviti, oni su dan nakon proglašenja neovisnosti Kosova 18. veljače 2008. godine spalili granične prijelaze Jarinje i Brnjak, dodaje Kurti.

Dodaje da u Srbiji nema pluralizma.

– Imate jednu stranku. Ta stranka je i država. Ta država je i crkva. Ta crkva je i stranka. Nema ondje pluralizma, oni glume demokraciju s izborima.

Izrazio je, tvrdi Kurti, spremnost na razgovor i pregovore.

– Čekam da predsjednica Europske komisije

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: