Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Kvadrati u oblacima: cijene ne padaju unatoč potresu i epidemiji

Nedavno se pojavio podatak da su u nekim našim gradovima cijene nekretnina u odnosu na primanja na samom europskom vrhu. Prema toj je računici tako Split nakon Moskve i Pariza najskuplji grad u Europi. Zadar je na 13. mjestu, a Zagreb na 33. Ni kriza nije posebno smanjila potražnju. Što je to s nama Hrvatima i nekretninama? Zašto nam je životni cilj imati svoja četiri zida i zašto najviše vjerujemo ulaganju u kvadrate?

– Društvene nejednakosti sve su veće, jedan dio naših sugrađana ima dosta novaca, oni ne znaju što će se tim novcem, burza je krahirala, ne isplati se novac ulagati na burzu, držati na banci i oni ulažu u nekretnine, objašnjava profesor Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta, naš vodeći stručnjak za područje socijalne i stambene politike. 

Voditelj projekta Vrtovi svjetla Joško Mikulić kaže kako je nekretnina dugoročno jedna od najsigurnijih pozicija za ulaganje. 

– I to nije nikakav hrvatski specifikum. Južna i srednja Europa razmišlja na isti način, a stvar se počela događati u zemljama sjeverne Europe, gdje nije bio standard kao kod nas da se posjedovanje nekretnine smatralo ispunjenjem svih životnih ciljeva i potreba, kaže Mikulić.


Traumatično iskustvo potrage za stanom

Andrea Buča odlučila je nakon 20 godina podstanarskog staža kupiti stan. Tragala je za trosobnim ili manjim četverosobnim stanom u zapadnom dijelu grada, kako bi ostala u naselju u kojem sinovi idu u školu. Iskustvo je traumatično. 

– Susrela sam se sa čušpajzom na tržištu nekretnina, kaže.

– Rekla bih da je to kao nekakvo bezakonje, nema tu nekih pravila i logike s kojom s ti susrećeš na tržištu, dodaje.

Buča kaže kako je novogradnja preskupa, dok je starogradnja s obzirom na potres nesigurna. Nakon višemjesečne potrage uspjela je pronaći stan koji joj odgovora cijenom i veličinom. 

Iako bi laik zaključio da su potres i epidemija bitno poremetili tržište nekretnina, jer

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: