Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Labirint: Neke od ispovijesti zlostavljanih glumica su stravične

Šutnju su prekinule i mnoge žene – žrtve koje su godinama bile zlostavljane od jačih i moćnijih. Za javno priznanje bila im je potrebna velika hrabrost… Na nama je da ih podržimo, a na sustavu da one koji su pogriješili – primjereno kazni.

– Dok sam studirala, a i danas je to sastavni dio studija glume, ja sam za sebe čula: “Glupa si, nedovoljno si talentirana, ugledaj se na kolegicu, daj malo pokaži te sise, tu guzu, igraj iz pi***“. To je već antologijska koja se ponavlja, sad je već prešla u anegdotu. Sjećam se jednom upute: „Nećeš se tako je**** pa nemoj ni glumiti, prisjeća se glumica Lada Bonacci.

Kaže kako mladi ljudi s 18 godina, koji napokon upišu Akademiju jer vole tu profesiju, nemaju svijest o tome da takvo ponašanje nije prihvatljivo niti pedagoški.

– Hrpa tih stvari se izgovarala i izgovara se danas pod krinkom pedagogije, kaže Bonacci.

– Ono što ja znam s naše Akademije je da postoji temeljna misao i temeljna pedagogija i da vam uredno kažu na prvom satu glume i onda ponavljaju kroz godine, a to je – trebamo te slomiti da bi od tebe napravili glumca ili glumicu, kaže Bonacci, koja je studirala na ADU od 2001. do 2005.

– Sjećam se da nam je jedan profesor godinu dana davao samo dvije upute: samo reci i daj diši. Taj ispit sam završila u suzama od frustracije jer ja nisam razumjela što to znači. Mene je to dovelo do potpune frustracije i živčanog sloma. Nakon akademije dugo sam se oporavljala od osjećaja potpune bezvrijednosti sebe kao osobe i kao glumice, priznaje Bonacci.

Bonacci kaže kako je s Akademije izašla potpuno neosposobljena za svoju profesiju, nespremna za tržište rada koje zapravo ne postoji i potpuno nesigurna u svoje znanje.   

– Mislili smo da to tako

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: