Četvrtak, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Lavov se priprema na urbani gerilski rat, građani uzimaju kalašnjikove

Lavov je jedini veliki grad u Ukrajini u kojem nema ratnih razaranja. No, strah od napada je tako velik da se u uporabu stavljaju skloništa još iz Drugog svjetskog rata. Stroga je i kontrola svega što se događa na ulicama jer postoji i strah od ruskih špijuna, diverzanata. Iz tog grada za Dnevnik HTV-a javio se Dragan Nikolić.

– Itekakav strah vlada. Od sumnjivih lica na ulici traži se da kažu neku riječ ili frazu koju obični Rus ne bi znao. Najsumnjiviji su samci s velikim torbama. Ukrajinske službe vjeruju da u njima može biti reći geolokacijskih naprava koje bi mogle poslužiti za označavanje meta mogućeg ruskog napada, javio je Nikolić s jedne od kontrolnih točaka. 

Dodao je kako su strane i ukrajinske službe potvrdile da je u prvim satima invazije u šumi u blizini jedne od kontrolnih točki ulaska u grad odbijen pokušaj padobranskog desanta ruske vojske. Strah od napada, kazao je – svakim je danom sve veći i ljudi se pripremaju na urbani gerilski rat, uzimaju kalašnjikove. Partizanskog, gerilskog rata, kojega Ukrajinci baštine – Rusi se itekako boje, kaže Nikolić, naglašavajući da je grad u ratnom stanju. 

– U gradu i oblasti je 17 kontrolnih točaka. Na njima su pripadnici policije, vojske i teritorijalne obrane u kojoj je trenutačno sedam tisuća ljudi. 

Lavov je oduvijek bio centar ukrajinskog kulturnog i vjerskog nacionalnizma. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća tamo je bio jak antisovjetski sentiment, a kada se raspadao SSSR – u Lavovu je ukrajinski nacionalizam bio puno veći u odnosu na neke druge dijelove zemlje, podsjetio je Nikolić. Naglasio je da je Lavov trenutno i diplomatsko središte. Tu su iz Kijeva izmještena sva veleposlanstva, ali i mnogi vladini uredi.