Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Liječnica Magdalenić osjeća posljedice i godinu dana nakon Covida

Prije godinu dana u ovo doba na sjeveru Hrvatske stanje je bilo iznimno teško. Međimurska i Varaždinska županija bile su među regijama s najlošijom epidemiološkom situacijom u Europi. Upravo zbog tog iskustva te dvije županije pri vrhu su procijepljenosti stanovništva u državi. Liječnica iz čakovečke bolnice, Ana Magdalenić, opisala je novinarki HTV-a koje sve poteškoće osjeća i skoro godinu dana nakon preboljenja Covida. 

Međimurje ima jednu od najboljih procijepljenosti u zemlji, jer je cijepljeno gotovo 60% populacije starije od 18 godina, kazala je za središnji Dnevnik HTV-a novinarka Jasmina Grbavec.

– Prema podacima iz županijske bolnice u Čakovcu ondje je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih ih 16 nije cijepljeno. Najmlađi pacijent ima 24 godine. Prije nekoliko dana iz bolnice je otpušteno sedmogodišnje dijete koje je također bilo oboljelo. Od 1. rujna povećan je priljev oboljelih, ali iz bolnice poručuju da su spremni i na veći broj dolazaka pacijenata, kazala je Grbavec i dodala da se građani i dalje mogu cijepiti bez prethodne najave u bolnici ili u prostorijama HZJZ-a. 

Da se ne treba šaliti s ovom bolešću posvjedočila je liječnica s odjela ortopedije, Ana Magdalenić, koja se zarazila u bolnici na radnome mjestu, u prosincu prošle godine. 

– Mislila sam da ću se vratiti na posao nakon 10 dana, koliko je bilo trajanje izolacije. Međutim nakon 10 dana i dalje sam imala temperaturu. Nakon toga mi se javio pritisak u prsima koji je praktički bio stalan, govori Magdalenić, dr. med., specijalistica ortopedije u Županijskoj bolnici Čakovec.

Uz to, teško je disala i brzo se umarala još tjednima. Vratila se na posao nakon gotovo tri mjeseca bolovanja. U međuvremenu je obavila pretrage čiji su je rezultati šokirali.

– Tek 4-5 mjeseci nakon što sam bila zaražena s covidom otkrilo se da imam perikardijalni izljev. To je voda oko srca, rekla je.

Pregledima su otkriveni

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: