Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

LIJEPO MI JE BITI TU Glavni protagonist izložbe kipara Igora Rufa je Bista Glista, pola čovjek – pola crv

ZAGREB – Za izložbu “Lijepo mi je biti tu“, što se otvara 14. prosinca u MSU galeriji, akademski kipar Igor Ruf realizirao je nove radove koji slijede njegovo dosadašnje inovativno kiparsko i višemedijsko istraživanje objektne umjetnosti i instalacije.

Iz Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) najavljuju da će izložba biti koncipirana od više fragmenata koji zajedno čine narativ temeljen na osobnom iskustvu i sjećanju, memoriji mjesta i propitivanju identiteta te urbanih legendi, a ti su fragmenti prezentirani kroz razne medije, skulpturu, instalaciju, fotografije i ‘ready made’.

“Unutar korpusa suvremene hrvatske skulpture i instalacije, stvaralaštvo Igora Rufa zauzima posebno mjesto”, ističe se u najavi, dodajući kako on već od studentskih radova proširuje pojam skulpture, uvodi multimedijski pristup i inovacije.

“Prostornom instalacijom i njenim elementima bavi se višedimenzionalnim i značenjski raznovrsnim fenomenima prostora – od fizičkog, stvarnog do osobnog, duhovnog i izmaštanog. Svaki od tih prikazanih prostora ima neki semantički zaokret, a prostor i atmosfera zahvaćaju naša osjetila te misaone i imaginativne procese”, dodaje se.

Glavni protagonist izložbe, kojoj je kustosica Nataša Ivančević, je lik iz mašte “polučovjek – polu crv neobična i složena imena: Bista Glista/Taj u svaku rupu mora pogledat, koji zadire u prostorne i duhovne borbe”, a koji živi u vlažnoj utrobi nastambe

“Kakvo je takvo je”, nazvanoj po Ikeinom odjelu s oštećenom robom.

Igor Ruf rođen je 1984. godine u Virovitici. Magistrirao je kiparstvo 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Stjepana Gračana. Od 2012. godine radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od ove godine u zvanju docenta. Član je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu, a izlagao je na nizu izložbu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Smatra ga se jednim od najzanimljivijih umjetnika mlađe generacije koji intrigira svježim pristupom u problematiziranju kiparskih i umjetničkih fenomena. Pažnju javnosti privukao je 2012. kada je osvojio dvije prestižne likovne nagrade – Glavnu nagradu 31. Salona mladih i Grand prix na 11. Trijenalu hrvatskog kiparstva. Za multimedijsku instalaciju “Frizerski salon za brdo“ 2017. godine dodijeljeno mu je posebno priznanje 10. HT nagrade – MSU Zagreb.

Njegova izložba u MSU bit će otvorena do kraja godine.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: