Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Likan: Zagrepčane se nije uključilo u obnovu, ni kao pasivne promatrače

Petnaest mjeseci od razornog zagrebačkog potresa počelo je rušenje kuća s crvenim naljepnicama – za sada su srušene tek dvije, a za treću je izdan nalog. Tisuće zahtjeva još uvijek je u proceduri u Ministarstvu graditeljstva i izuzetno sporo stižu u Fond za obnovu koji sve mora realizirati. Pojedini građani udruge dali su konstruktivne prijedloge kako bi pomogli ubrzati proces – među njima je i Vedrana Likan iz udruge SOS Zagreb, koja kaže kako je prvi frapantan podatak to što je prošao čak 451 dan od potresa. 

– Druga dva, još gora podatka, su to da imamo nula obnovljenih kuća i višestambenih zgrada u gradu Zagrebu temeljem zakona o obnovi. Ono što je još gore je da nemamo niti jednu započetu obnovu, kazala je Likan u razgovoru za Studio 4 HTV-a.

U Fond za obnovu rješenja pristižu jako sporo – Likan kaže kako je u početku pokušaj svaljivanja odgovornosti bio na ramena građana, jer nije bilo zahtjeva.

– Danas kada imamo više od 11 tisuća zahtjeva u Ministarstvu, svjedočimo tome da je unutar zadnjih tjedan dana donesena samo jedna odluka, i to za još jedno rušenje, dodaje.

Napominje kako je samo za trenutnih 11 400 zahtjeva potrebno tjedno izdavati 50 odluka, kako bi se obradili do kraja godine.

– Pozvala bih se na ono što ministar govori od početka, da je izdavanje zahtjeva izrazito jednostavno – građane zanima zašto je onda donošenje odluka temeljem tih zahtjeva toliko komplicirano, kaže Likan, i dodaje kako građani gube nadu i povjerenje u Vladinu namjeru da obnovi Zagreb kao europsku metropolu.

Osim bitke koju vodi na dnevnoj razini kako bi dobio što više odluka, Likan kaže kako Fond za obnovu vodi bitku i sa samim dobavljačima usluga.

– Kod nas se svi natječaji raspisuju na hrvatskom jeziku – to je vrlo ograničavajuće

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: