Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Lisak: Nadoknada prometa od 3% u odnosu na 2019. je kisik za preživljavanje ugostitelja

22 milijarde kuna – toliko je Hrvatsku koštao lockdown na proljeće. Domaći ugostitelji prvi su lockdown nekako preživjeli, no ovaj drugi teško da hoće. Kafići i restorani zatvoreni su od kraja studenog. Tihi Lockdown traje već gotovo godinu dana za tvrtke poput onih koje se bave Cateringom i koje su vezane za okupljanje određenog broja ljudi, rekla je Ana Lisak, dopredsjednica Nezavisne udruge ugostitelja u Studiju 4.

– Zadnji event koji smo mi radili bio je 6. ožujka 2020. Dakle, mi smo sada gotovo godinu dana u lockdownu. U odnosu na 2019. naš promet je smanjen za gotovo 80%. Ugostiteljstvom se bavi više od 20 000 subjekata, zaposleno je više od 100 000 ljudi, a njihov opstanak je neizvjestan. Trenutno je u blokadi više od 40% subjekata, navodi. 

U epidemiološke mjere kaže ne želi ulaziti i zahvalni su Vladi na mjerama za održavanje radnih mjesta, ali su oni sada kaže, kao građani drugog reda, jer ne mogu dobiti kredit. Ako traže stan, najmodavci ih pitaju gdje rade. Stoga bi im najavljeno popuštanje mjera od 1. ožujka donijelo vjetar u leđa, ali upozorava da mnogi ugostitelji nemaju terase. 

– U svakom slučaju neka se pokrene bilo što ali da se sagledaju svi uvjeti. Kave za van su kave koje se mogu brojiti na prste, riječ je kaže o jednoznamenkastim brojkama. 

Kada je riječ o postocima zaraze, odgovara da nije napravljena nikakva studija i da se osim pojedinih svadbi u Hrvatskoj – u ugostiteljstvu nije zarazio velik broj ljudi. To je ističe, minorna brojka.

Što se tiče predviđanja za predsezonu i sezonu, pita gdje je turizam u Zagreb. Zagreb će biti jedno veliko gradilište i mi, kaže, moramo raditi svakog dana da možemo prijeći preko rijeke, a da se ne utopimo.

Traže sastanak sa Stožerom i mjerodavnima kao i da se provedu četiri mjere. To su smanjenje

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: