Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ljubičić: Likvefakcije neće biti intenzivnije nego do sada

U Maloj Gorici voda je prodrla u obiteljsku kuću. Koordinator geologa Davor Ljubičić kazao je za HTV-ov Dnevnik da se likvefakcije, kao posljedica potresa, ovih dana pojavljuju u nešto jačem aspektu, ali da neće biti intenzivnije nego što su bile do sada. 

Nakon potresa sada je došlo do naglog slijeganja tla, a time i jednog dijela kuće. Ljubičić naglašava da se likvefakcija proteže od mjesta Žužinek do Pokupskog. Precizirao je da se ovih dana pojavljuju na tom području u nešto jačem aspektu, tako da su obitelji na ovom području zabrinute, ali poručuje da likvefakcije neće biti intenzivnije nego što su dosad bile. 

Kaže da se ne očekuju pojave veće nego u Brestu Pokupskom, kao ni nova izviranja kraj drugih kuća. Dodaje da se dodatnim podrhtavanjem likvefakcije mogu nešto pojačati, ali ne u takvom obliku i obimu kao što je to bilo nakon potresa.

S ovom pojavom, ali i s vrtačama i odronima stanovnici su se već susretali, Ljubičić tvrdi da novih vrsta posljedica ne bi trebalo biti.

– Urušne vrtače u Mečenčanima su pod kontrolom. Najviše radi psihičkog aspekta osigurano je naselje pokraj škole u Mečenčanima i osiguran je smještaj za sve one koji se ne osjećaju sigurno u svojim domovima, kaže Ljubičić.

Izbijanje novih vrtača ne može se predvidjeti, ali s obzirom na istraživanja ne očekuju se nove velike promjene na terenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: