Subota, 27 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Lukšić: Od srijede u KB-u Dubrava samo COVID i onkološki bolesnici

Ravnatelj Kliničke bolnice (KB) Dubrava Ivica Lukšić najavio je, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, da će ta zagrebačka bolnica od srijede, 24. listopada, zbog povećanja kapaciteta za COVID bolesnike ukinuti cjelokupni elektivni program i bit će dostupana samo za hitne i onkološke bolesnike.

Naše bolnice, koje su pod sve većim pritiskom četvrtog vala epidemije, najjači udar tek očekuju.

Od srijede se ukida elektivni program

– Zadnjih tjedana smo u kontinuiranom povećanju kapaciteta za COVID bolesnike, jednako tako reduciramo kapacitete za sve ostale bolesnike. Predvidjeli smo i daljnja povećanja i formiranje novih jedinica intenzivnog liječenja, tako da ćemo od srijede ukinuti cjelokupni elektivni program, bit će dostupno samo za hitne i onkološke bolesnike, najavio je prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med., ravnatelj KB-a Dubrava.

– U suradnji s ostalim zagrebačkim bolnicama, svi se jednako pripremamo i reorganiziramo službu da bismo zbrinuli ono što je trenutno najpotrebnije, a to je zdravstvena skrb za COVID bolesnike. Vjerujemo da ta restrikcija neće dugo trajati, da ćemo uspjeti prebroditi četvrti val i da ćemo postupno vraćati djelatnosti u funkciju, dodaje Lukšić.

– Formirali smo, uz postojeća 33 kreveta u intenzivnoj za COVID bolesnike, to su tri jedinice intenzivnog liječenja, još jednu dodatnu četvrtu s novih devet kreveta. Morate znati da to nije samo devet kreveta, to je sofisticirana oprema, tehnika i, najvažnije, to je visokospecijalizirani medicinski kadar, liječnici i medicinske sestre. Za oformiti jednu takvu jedinicu treba puno osoblja kojeg povlačimo iz drugih odjela i na taj način smo prisiljeni reducirati kapacitete za druge bolesnike, upozorava prof. dr. sc. Ivica Lukšić.

Zdravstveni radnici obeshrabreni prosvjedima

– Od početka pandemije osoblje u KB-a Dubrava skrbi za oboljele od COVID-a. Međutim, pandemija traje gotovo dvije godine, mi smo kontinuirano u borbi, pružanju onog najviše što možemo dati i normalno je da su mnogi naši zdravstveni djelatnici umorni, nemate

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: