Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Lukšić za Dnevnik: Nema teže oboljelih među onima koji su se cijepili trećom dozom

O epidemiološkoj situaciji i izdržljivosti zdravstvenog sustava u dugotrajnoj epidemiji u središnjem Dnevniku govorio je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava, profesor Ivica Lukšić.

Očekuje se porast broja zaraženih omikronom, a postavlja se pitanje kako će to utjecati na bolnički sustav.

– Prema svim predviđanjima, realno je očekivati skok broja novozaraženih. Slijedom toga i nažalost veći broj bolesnika za bolničko liječenje.

Do sada smo pokazali da je sustav izdržljiv, ali u svemu tome su ključ ljudi.

– Ako bi bio veći broj zaraženog zdravstvenog osoblja, naravno da bi to ugrozilo funkcioniranje. Ne samo za pružanje zdravstvene skrbi COVID bolesnicima, već i svima drugima koji trebaju bolničko liječenje, dodaje Lukšić.

Pandemija traje već dvije godine, zdravstveno osoblje načeto je, umorni su, psihički su također načeti.

– Današnji sastanak s premijerom na tragu je toga da je on iskazao veliku zahvalnost svima koji sudjeluju u borbi, u pandemiji. Međutim, nemamo iluzije, novi val je tu pred nama. Pitanje je kada će to početi rasti, moramo biti spremni i dati sve od sebe u liječenju pacijenata.

Danas imamo oko 75 do 80% hospitaliziranih bolesnika koji nisu cijepljeni, ističe Lukšić, a jednako je takva situacija s preminulim bolesnicima.

– To su egzaktne brojke i govore najviše o potrebi za cijepljenjem. Pozivam građane na primanje i treće doze, ističe dr. Lukšić.

Što se tiče oboljelih u bolnici koji su primili doze, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava kaže sljedeće:

– Ne, nemamo. Nismo imali teže hospitaliziranog bolesnika koji je primio treću dozu.

Kada se govori o lijekovima protiv COVID-a, postavlja se pitanje mogu li biti zamjena cjepivo.

– Nikako ne mogu biti zamjena, jedino oruđe koje imamo je cijepljenje. Dakle, lijek se daje u vrlo indiciranim slučajevima. On je namijenjen za liječenje, ali zaustavljanje širenja virusa moguće je samo prevencijom, a to je cijepljenje. 

Hrvatska ima velik broj preminulih od koronavirusa.

– Ja bih rekao da je slaba procijepljenost

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: