Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Macelj se “ukida”, a granični policajci raspoređuju

Hrvatska trenutačno ima više od 6500 graničnih policajaca, od kojih je oko 1000 na granici sa susjednim državama članicama Europske unije. Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor 1. siječnja ondje će se ukinuti granični prijelazi jer se više neće provoditi kontrola. Bili smo na jednom od naših najfrekventnijih prijelaza – Maclju. 

Sedamdesetak službenika ove postaje granične policije bit će raspoređeno na druge poslove.

– Nešto će ostati uz granicu, nešto će ići u krimpoliciju, nešto u temeljnu policiju, sve ovisi o zvanju i stručnoj spremi i adekvatnim željama, rekao je Damjan Vešligaj, načelnik Postaje granične policije Macelj.

Jelena Ugrešić na Maclju radi šest godina. Provjerila je ondje, kaže, bezbroj putnih isprava. Sada se sprema za novi posao. Čeka odgovor na anketu koja je provedena među službenicima u kojoj su se izjasnili o svojim željama. 

– Ja sam popunila Postaju prometne policije, to mi je želja raditi i tu se vidim u daljnjoj budućnosti, naglasila je Jelena Ugrešić, policijska službenica PGP-a Macelj.

Možda će je novo radno mjesto opet dovesti u Macelj jer, iako neće biti granične kontrole, ondje će i dalje biti posla za policiju.

– Da upravljamo prometom, reguliramo stanje i pomažemo u što bržem prolasku vozila kroz ovaj prostor, istaknuo je Josip Bukvić, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske.

Najveći dio postojeće infrastrukture na prijelazu neće se uklanjati.

– Ostat će iz razloga jer postoji mogućnost da se pod određenih uvjetima određenim odlukama nadležnih tijela EU-a može u određenim situacijama ponovo uspostaviti granična kontrola, rekao je Bukvić. 

Za putnike je najvažnije da će se kroz Macelj prolaziti bez zaustavljanja, brže i opuštenije. No tomu se ne trebaju nadati kriminalci i krijumčari, kažu zagorski policajci.

– Neće biti kriminalci sretni. Kontrolirat će se, ali ne na samom graničnom prijelazu već po dubini, kroz tzv. kompenzacijske mjere, isto će se obavljati kontrola, tako da neće biti kriminalci sigurni, rekao

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: