Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Mađarska zatvorila granice, osim za članice Višegradske skupine

Mađarska je odlučila dopustiti turistima iz svoja tri istočnoeuropska susjeda, Poljske, Češke i Slovačke, ulazak u zemlju s negativnim testom na koronavirus, priopćeno je kasno u ponedjeljak, baš u vrijeme stupanja na snagu ponovnog zatvaranja njezinih granica zbog pandemije.

Prošli tjedan Mađarska je rekla da će zatvoriti svoje granice za strance od utorka kako bi suzbila rast broja slučajeva novog koronavirusa. Mađarski građani koji se vrate u zemlju mogu izaći iz dvotjedne samoizolacije tek nakon dva negativna testa na Covid-19.

Međutim, nakon razgovora s češkim premijerom Andrejem Babišem u ponedjeljak, mađarski premijer Viktor Orban pristao je dopustiti češkim turistima koji su već rezervirali ljetovanje u Mađarskoj u rujnu da uđu u zemlju, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Ta je iznimka zatim proširena na Poljsku i Slovačku, navodi ministarstvo, koji zajedno s Česima prilikom ulaska u Mađarsku moraju predočiti negativan test na Covid-19 koji nije stariji od pet dana. Budimpešta kaže da to predstavlja dostatno sigurnosno jamstvo.

Po podacima od ponedjeljka, Mađarska je zabilježila ukupno 6139 slučajeva zaraze koronavirusom i 615 preminulih. Broj novih slučajeva porastao je zadnjih dana baš u vrijeme dok se Mađarska spremila za početak nove školske godine.
Nacionalist Orban, koji je na vlasti od 2010., suočen je s jednim od najvećih izazova u svojoj vladavini budući da je mađarsko gospodarstvo potonulo za 13,6 posto u drugom kvartalu ove godine.

Mađarska Vlada ranije je usvojila nove mjere kao odgovor na trenutno pogoršanu situaciju vezano uz COVID-19. Prema njima od danas, 1. rujna 2020. godine stranim državljanima nije dopušten ulazak u Mađarsku.

Osobe pod sljedećim kategorijama bit će izuzete od spomenutih ograničenja: putnici u teretnom prometu, službeni posjet, poslovna putovanja, putovanja na temelju posebnog zahtjeva, prekogranični radnici (zona 30 km), sportaši koji sudjeluju u sportskim događajima i putnici u tranzitu kroz Mađarsku.

Osobe prema kojima će se postupati kao s

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: