Nedjelja, 14 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Maksimalizam, novi trend u uređenju koji život čini jednostavnim

U posljednjih je nekoliko godina minimalizam visoko kotirao u svim sferama života, a poznata uzrečici slavnog arhitekta Ludwiga Mies van der Rohea „manje je više” postala je krilatica minimalizma koju smo toliko puta čuli da je već postala banalna. No, ekstremnoj čistoći i jednostavnosti oblika kakve poznajemo polagano se bliži kraj, na veliko zadovoljstvo mnogih, što nas ne čudi, s obzirom na to da kultura u kojoj živimo teži tome da se ima što više, i biti minimalist nije lako, jer zahtijeva ozbiljnu disciplinu i trud.

Oko toga da trebamo biti okruženi sa što manje stvari kako bismo živjeli slobodno i ugodno pisale su se knjige, održavali seminari i radionice, a sada se opet maksimalizam vraća na velika vrata i važno je imate što više sitnica kojima ćemo ukrasiti naše domove. Nemojte nas krivo shvatiti, maksimalizam ne znači da vaša dom treba biti pretrpan stvarima. Poanta je u kombiniranju različitih uzoraka, tekstura i posvećivanju veće pažnje detaljima. Novi trend koji dolazi fokusiran je na “više je više”, a njegovu smo prisutnost osim u svijetu mode, već primijetili i u Ikeinim zadnjem katalogu, ali i zadnjim ograničenim kolekcijama SJÄLVSTÄNDIG i FÖREMÅL.

Foto: IKEA

Foto: IKEA

 

Miješajte, akumulirajte i sakupljajte

Maksimalistički stil upravo je suprotan minimalizmu: akumulacija i raznolikost su ključne riječi. Sljedbenici maksimalizma vole ekscentrično miksanje stilova, slaganje pozadina različitih uzoraka, ističu zbirke predmeta koje se izražavaju u velikim količinama. Maksimalista voli različite stilove ukrašavanja, ali na vlastiti način ne sljedeći slijepo trendove. Zašto bi vaš dom izgledao jednostavno kada možete biti: jedinstven, upečatljiv i lijep? Zaboravite neutralne nijanse i ravne linije, a u prvi plan stavite upadljive detalje, jarke boje i asimetrične oblike.

 

 

Pomiješajte sve

Od boja i tekstura, do printeva, cilj ovog stila je da vaš dom bude upadljiv i da eksperimentirate. Ako želite da vaša sofa ima dva različita cvjetna uzorka u jarkim bojama, ali želite i monokromatski izgled, odaberite različite teksture poput resica, kože, čipke kako biste sobu na pravi način začinili.

 

Detalji imaju ključnu ulogu

Ponekad manji detalji mogu puno više govoriti o uređenju od namještaja koji ste odabrali. Jednostavnu kombinaciju možete potpuno promijeniti i unaprijediti uz pomoć ukrasa. dodajte nekoliko vaza ili figurica koje godinama sakupljate na komodu i dobiti ćete upečatljiv izgled o kojem se oduvijek sanjali.

 

XXL

Najjednostavniji način da isprobate maksimalistički stil je da povećate “volumen” predmeta koje volite. Dodajte vašoj galeriji slika velike okvire ili zašto ne biste vaš zid ukrasili tepihom? Ideja ima puno, a na vama je da odaberete vaš omiljeni “preuveličani” trend.

 

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: