Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Malenica: Očekujem od predsjednika da poštuje zakonsku proceduru

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, u emisiji “Studio 4” govoreći o izboru predsjednika Vrhovnog suda rekao je da od predsjednika Republike Zorana Milanovića očekuje da poštuje zakonsku proceduru.

– Svakako se radi o blokadi izbora predsjednika Vrhovnog suda. Ustav  je jasan, ali i zakon o sudovima je jasan. Zakon se mijenjao 2018. i on je uveo proceduru izbora predsjednika Vrhovnog suda. Od 2018. do danas nitko nije problematizirao takav način izbora, doduše od 2018. do danas prvi put biramo predsjednika Vrhovnog suda, rekao je Malenica. 

Podsjetimo, Milanović je rekao kako neće podržati niti jednog od tri kandidata koji su se javili na javni poziv. Malenica je rekao kako od predsjednika očekuje da o tome obavijesti Državno sudbeno vijeće kako bi ponovili poziv za predsjednika Vrhovnog suda.

Mandat aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda istječe 15. srpnja. Malenica vjeruje da do blokade rada suda neće doći. Napominje kako postoji i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda koji može obnašati funkciju po isteku mandata.

Milanović je u četvrtak u izjavi novinarima objasnio zašto smatra da Sessa ne bi trebao biti predsjednik Vrhovnog suda, a Malenica dodaje kako predsjednik ima pravo na svoje mišljenje te da je on u svom mandatu dobro surađivao sa Sessom.

– Mislim da je svima u interesu da imamo predsjednika Vrhovnog suda. Smatram da je predsjednik dužan poštivati Ustav i zakone. Ne mogu shvatiti tu predsjednika koji kaže da će kršiti zakon, a poštivati Ustav. On ima određene pravne mehanizme gdje je dosad mogao pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti zakona o sudovima ako smatra da nije ustavan, kazao je Malenica.

– Vrhovni sud je u piramidi sudbene vlasti na samom vrhu. Ne vidim zašto predsjednik tvrdi da je sve posloženo da Vrhovni sud ne bi trebao ništa raditi. Mislim da Vrhovni sud radi, rekao je ministar.

Slučaj “Tri majmuna”

Osvrnuo se i na slučaj riječkog kafića

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: