Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Marić o gospodarskom oporavku, turističkoj sezoni i potporama

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da ove godine ne možemo očekivati potpuni oporavak gospodarstva. Govorio je i o očekivanjima za ovogodišnju turističku sezonu, izdanim obveznicama u vrijednosti od 2 mlrd. eura, potporama za plaće i naknadama fiksnih troškova te obvezama u zdravstvenom sustavu.  

Razgovor s ministrom Marićem pogledajte ovdje: 

Istaknuo je da prihodovna strana proračuna stoji dobro i da će krajem mjeseca biti konačan obračun PDV-a te da za sada porezni prihodi nisu u nekom značajnijem padu, odnosno da su između 4 i 5 posto. Dobra vijest je, kaže, da su doprinosi u padu oko 2%, što znači da su trendovi na tržištu rada i dalje pozitivni, odnosno da je zaposlenost očuvana. 

– Nakon mjesec i pol potpunog ekonomskog “lockdowna” u Hrvatskoj, uz sve ove mjere koje su uslijedile, imali smo 50% turističke sezone u odnosu na 2019. godinu. Kad usporedimo s drugim mediteranskim državama bila je to najbolja turistička sezona i iznad očekivanja. Kad vidimo padove u nekim drugim gospodarskim aktivnostima to je bila očekivana stopa rasta. Cijelo vrijeme smo govorili da će to biti između 8 i 9 posto. Godina je iza nas. Trebamo gledati prema naprijed, kazao je. 

“Ne možemo ove godine očekivati potpuni oporavak gospodarstva”

Istaknuo je da u ovoj godini ne možemo očekivati potpuni  oporavak gospodarstva. Stopa rasta je oko 5%, a za iduću godinu projekcija je negdje preko 3%, kazao je.  

– U skladu s nekakvim našim projekcijama je da bi trebali već krajem ove godine krenuti u povlačenje i apsorpciju fondova Europske unije iz EU nove generacije koji su trenutačno jako malo prepoznati. Imamo i negativne i pozitivne rizike. Kada spominjete turizam, onda ove godine ne očekujemo povratak na 2019. godinu, a čak niti iduće godine. To bi se moglo najranije očekivati 2023. godine. U svakom slučaju ove godine

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: