Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

Marić o smanjenju trošarina: Ne bih odbacio niti jednu od opcija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike Francuske udruge poslodavaca (MEDEF-a). 

Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

– Ovdje je visoko izaslanstvo na razini francuskih tvrtki, neke su već prisutne ovdje, a neke sa snažnim interesom da sudjeluju. Njih možda najviše i zanima tu je tema zelene i digitalne tranzicije, potom područje transporta. Isto tako neki koji su zainteresirani za druge vidove suradnje, s naglaskom na iskoristivost sredstava iz europskih fondova, istaknuo je ministar nakon sastanka. 

Spomenut je i politički dio, oko nabavke borbenih zrakoplova Rafale, a tu je bilo i pitanje posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj. 

– Što se tiče ulaganja u Hrvatsku, Francuzi su blizu 9. mjesta. Prostora za napredak postoji. Vidimo koliko dugo su francuski ulagači prisutni. Tu su projekti BINA Istre kao i Zračne luke u Zagrebu. Tu su i tvrtke iz područja malog i srednjeg poduzetništva.

Govoreći o ulagačkoj klimi i zadovoljstvu Francuza na tom polju, Marić je istaknuo.

– To je bila jedna od tema o kojoj sam s njima razgovarao. Francusko veleposlanstvo u Zagrebu ih je dobro oko toga brifiralo, fokus je na gospodarskim pitanjima. Krenuli smo s poreznom reformom, krenuli smo s konsolidacijom javnim financijama, da država da svoj doprinos jačanju poduzetničke klime u Hrvatskoj. 

Vojni zrakoplovi pozivnica za daljnja ulaganja

Govoreći o nabavci vojnih zrakoplova, Marić kaže da se transparentno vodi taj proces.

– Širila se priča o izravnim i neizravnim efektima, vezano uz nabavku zrakoplova. Svima njima je to pokazatelj i pozivnica na još veća ulaganja, vrijeme će pokazati koliko smo u tome bili uspješni. Ovaj dvodnevni posjet govori da je pozitivan odjek. 

S obzirom na pokretanje ovrha od strane nekih tvrtki naspram Zagrebačkog holdinga, postavljeno je pitanje Mariću kako bi to moglo utjecati na cijelu državu. 

– Grad Zagreb je jedan od najvećih proračunskih korisnika. Ali nisu

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: