Četvrtak, 11 travnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Markian Lubkivsky i Srđan Kerim: Cijeli svijet je Putinu rekao ‘Njet!’

– Zaista mi je teško danas govoriti jer je ovo dan granatiranja Harkiva, deseci su nastradali a ima i poginulih. Situacija je tragična, ljudi ginu ali moral je na visokoj razini. Ukrajinska vojska izvršava svoje zadaće, kazao je ukrajinski diplomat i političar Markian Lubkivsky koji se u emisiju “1 na 1” Romana Bolkovića javio tijekom zračne uzbune. Cijela je njegova obitelj bila s njim u skloništu. U emisiji je gostovao i Srđan Kerim, koji je govorio o genezi sukoba Ukrajine i Rusije. 

O statistici sukoba kazao je kako su brojke strašne – stotine poginulih, od čega 40 djece, a tisuće su ranjeni. Međutim, dodao je – Rusi su osjetili kako se Ukrajina brani – 5.300 njihovih vojnika je ubijeno i svaki koji dođe na naš teritorij završit će na isti način, tvrdi.

Vezano za pregovore u Bjelorusiji Markian Lubkivsky kaže kako ipak idi neku perspektivu. Oni bi mogli dati ploda, ali ne odmah. Rusi ih, kaže – raketiraju kako bi zauzeli okolicu Mariupolja i Kijeva i tako izvršili pritisak na ukrajinsku stranu u pregovorima. Naglasio je kako su vojna pomoć, sustavi protuzračne obrane ogromna pomoć Ukrajini. Od srca je zahvalio Vladi i hrvatskim građanima. Izrazio je nadu da će zemlje EU-a, među njima i Hrvatska – podržati ulazak Ukrajine u EU.

Srđan Kerim, koji je bio predsjednik 62. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku kazao je kako je Opća skupština demantirala Putina koji zapadnu alijansu naziva ‘imperijom laži’, preko 120 zemalja se javilo za riječ a dvije trećine Opće skupštine glasat će za rezoluciju koja odlučno osuđuje rusku invaziju.

– Cijeli svijet je Putinu rekao ‘Njet!’ Kad za saveznike imate Iran i Bjelorusiju, to vam ne služi na čast, naveo je Kerim. Lubkivsky je dodao kako se i Bjelorusija priprema za napad te da bi ona trebala biti druga zemlja

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: