Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Markotić i Capak o novoj varijanti koronavirusa

Diljem svijeta raste zabrinutost zbog nove varijante koronavirusa – B.1.1.529. Na opasnost je upozorio i naš Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj konferenciji za novinare. Davor Božinović rekao je da će Stožer danas donijeti odluku o ograničenju prelaska državne granice s obzirom na pojavu nove varijante koronavirusa o kojem u ovom trenutku nema novih podataka. 

O kakvoj se varijanti radi pojasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

– Pojavilo se nekoliko varijanti, odnosno nekoliko slučajeva te nove varijante u Južnoj Africi i nekoliko zemalja. Ono što se do sada zna je da je na razini spike proteina 30-ak različitih mutacija i da je zbog toga izražena zabrinutost svih zemalja na svijetu pa i WHO već za priprema određene sastanke gdje bi se trebalo razmotriti što bi to moglo značiti, kaže Markotić.

Ističe kako te mutacije, pogotovo na spike proteinu mogu utjecati na njegovo vezivanje na receptore a može utjecati i na uspješnost lijekova i cjepiva.

– To treba maksimalno brzo ispitati, tako da će se na svim razinama provesti mjere da se na laboratorijskim razinama dobiju neki rezultati. Za sada, ono što je dobro, nema slučajeva izvan Afrike, niti u samoj Africi, tako da vjerujem da ćemo u sljedećim tjednima nešto više znati o ovom virusu. Za sada veći dio svijeta ne zna puno više od ovoga što sam rekla, rekla je Markotić.

Na Markotić se nadovezao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak koji kaže kako od do sada poslanih uzorka na sekvenciranje nisu imali niti jedan nalaz pozitivan na delta plus varijantu.

– Ova delta plus varijanta o kojoj smo pričali u nekoliko zadnjih tjedana-. Mi smo u zadnja dva navrata slali između 200 i 300 uzorka na sekvenciranje, nismo dobili niti jedan nalaz delta plus varijante. Svi su ti uzorci bili

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: