Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Markotić za Dnevnik HTV-a: Moguć je jesenski scenarij s više od 4000 zaraženih

Sve je moguće. Gledajući scenarij koji se događa u Europi, u zemljama gdje su bili treći valovi, bilo je brzo penjanje s iznimno velikim brojevima i velikom opterećenošću zdravstvenog sustava. To moramo izbjeći pod svaku cijenu, rekla je profesorica Alemka Markotić u Dnevniku HTV-a odgovarajući na pitanje koliko smo blizu odnosno daleko jesenskom scenariju kada je u Hrvatskoj bilo preko 4000 zaraženih koronavirusom.

Trenutno smo bliže 2000 zaraženih, a Markotić kaže da je moguć skok preko te brojke.

– Teško je prognozirati. Jedina dobra vijest je da smo se otkad je počeo treći val nešto sporije penjali nego u drugom valu. Kako ide toplije vrijeme trebali bi barem pokušati usporiti i što više smanjiti broj potencijalno oboljelih, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u središnjem Dnevniku HTV-a.

Bolnica “Fran Mihaljević” puna

Što se tiče stanja  Klinici “Fran Mihaljević”, Markotić je potvrdila da su se ostvarile projekcije da će se bolnica napuniti do kraja mjeseca.

– Zadnji odjel koji smo bili stavili u non covid odjel vratili smo u petak navečer i on je bio popunjen do jutros potpuno. Uglavnom ćemo sad ovisiti o dnevnom otpustu bolesnika. Ima još nešto mjesta na intenzivnom odjelu, koji se isto tako brzo puni. Nažalost ima kandidata i među bolesnicima na običnim odjelima koji su na visokom protoku kisika, rekla je Markotić. 

Profesorica Markotić je rekla kako nema previše informacija o osobama koje su se zarazile po drugi put.

– Najstariji kod kojih je bila najveća smrtnost, neki od njih koji su se inficirali nakon prve, nešto i nakon druge doze, nitko od njih nije završio u bolnici i nitko kao teži oblik bolesti, što je ohrabrujuće za cjepivo, poručila je.

Cijepljenje u Srbiji

Upitana podržava li odlazak hrvatskih građana na cijepljenje u Srbiju, Markotić je rekla da ovisi o tome kojim se

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: