Petak, 24 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Martina Dalić u Dnevniku: Pred nama je izazovno vrijeme

Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, u Dnevniku HTV-a je govorila o poremećajima na svjetskim tržištima zbog rata u Ukrajini, problemima opskrbe, cijenama i situaciji u Podravci.

Mnogo je neizvjesnosti pred poljoprivrednicima, zbog rata u Ukrajini već se dogodio poremećaj na svjetskom tržištu. Kako će to, prema vašem mišljenju, utjecati na Hrvatsku? 

– Naša je zemlja, naše tržište je sastavni dio globalnog tržišta i naravno, sva kretanja koja se zbivaju na globalnom tržištu, odražavaju se i ovdje. Ovo vrijeme koje je pred nama, izazovno je, što zbog rasta cijena energenata, što zbog rasta cijena svega, ustvari, što ulazi u poljoprivrednu proizvodnju, tako da ovo vrijeme ispred nas je vrijeme u kojem će trebati balansirati između cijena i dostupnosti količina. Hrvatska tu ima neke adute, mi proizvodimo više žita nego što su naše potrebe, s druge strane, neke primarne poljoprivredne sirovine uvozimo. Pred nama je izazovno vrijeme kojemu je zadatak nas koji proizvodimo prerađenu hranu, osigurati dovoljne količine, po što je moguće povoljnijim cijenama i osigurati nesmetanu i stabilnu opskrbu tržišta.

U nekim europskim zemljama problem je već postalo suncokretovo ulje, građani su ga počeli masovno kupovati. Ima li potrebe za paničnom kupnjom ulja, ali i ostalih prehrambenih proizvoda? 
– O tome su govorili i trgovci i proizvođači ulja, Podravka ne proizvodi ulje, pa ne mogu komentirati direktno s izvora. Ono što je u svakom slučaju racionalno reći je da u tim kupovinama treba biti racionalan, prema svim informacijama koje imamo, tih proizvoda na našem tržištu ima dovoljno. Također, gledano kroz prizmu Podravke, mi također stabilno, u potrebnim količinama opskrbljujemo tržište, opažamo i određeno povećanje potražnje za pojedinim artiklima, ali u ovom trenutku, naročito gledano kroz prizmu Podravke, opskrba tržišta je stabilna.

Kako rat u Ukrajini utječe na poslovanje Podravke? 
– Podravka je imala određene poslovne operacije u Rusiji i Ukrajini, u

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: