Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Mataija u Dnevniku HTV-a: Vozač poljskog autobusa je smrtno stradao

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Josip Mataija gostovao je u Dnevniku HTV-a i govorio o crnom danu na hrvatskim cestama.  

Teška nesreća dogodila se oko 5,40 na autocesti prema Zagrebu između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec u Varaždinskoj županiji. S kolnika je sletio autobus poljskih registarskih oznaka. Policija je potvrdila kako je 11 osoba poginulo. 

– Izrazio bih sućut obiteljima smrtno stradalih putnika. Vozač poljskog autobusa je smrtno stradao. Očevid koji je trebalo napraviti na mjestu nesreće je gotov, vozilo je uklonjeno i promet je normaliziran. Slijedi kriminalističko istraživanje kroz koje će se napraviti sve ono što je potrebno, sva vještačenja koja su potrebna da bi se sa sigurnošću moglo utvrditi zbog čega se ova prometna nesreća dogodila. Bit će tahografski listić, obdukcija će se napraviti, ako bude potrebe, napravit će se tehnički pregled nad autobusom, rekao je Mataija te dodao kako se moglo dogoditi da je vozač zaspao, da je bilo zdravstvenih problema kod vozača, ali najbolje je ostaviti sve po strani i napraviti istraživanja i sa sigurnošću znati zašto je došlo do nesreće.

– Istraga će se probati napraviti što žurnije, naglasio je. 

Provjere vozača i vozila

Rekao je kako se iz vikenda u vikend na velikim graničnim prijelazima rade kontrole, tehničke ispravnosti vozila, ali i pridržavanje propisa kod vozača o radnim vremenima i odmorima.   

– U sedam mjeseci ove godine imamo preko 4 i pol tisuće zaustavljenih vozila i utvrđeno je oko tisuću raznih tehničkih neispravnosti. Određen broj vozila je isključen iz prometa, određen broj vozila je poslan na tehnički pregled. Preko dvije tisuća autobusa imalo je razne manipulacije s tahografskim listićima, iskaznicama vozača, dužim vremenom vožnje i prekratkim odmorom. Teško je poloviti sve autobuse. Procijenimo kada bi moglo doći do problema što se tiče tih autobusa, koje najčešće kontroliramo u noćnim satima

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: