Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Matić: Nitko se ne zalaže za pobačaj, ali on je ženin izbor

Uoči glasanja Europskog parlamenta o njegovom izvješću o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić istaknuo je na plenarnoj sjednici kako su lažne tvrdnje da se u toj rezoluciji promovira pobačaj. Matićevo je izvješće kritizirano s desnog političkog spektra zbog, kako se tvrdi, navođenja pobačaja kao ljudskog prava, problematiziranja priziva savjesti liječnika i prekoračivanja ovlasti država članica EU-a.

– Nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepcije. Jednak je broj pobačaja u zemljama gdje je dopušten i gdje je zabranjen. Samo što je u ovim drugim najčešće opasan po zdravlje žena, zbog toga svake godine umire 23.000 žena na svijetu, rekao je Predrag Matić

Predstavljajući izvješće na plenarnoj sjednici EP-a rekao je da je “naš nepokolebljiv stav kako je pobačaj za svaku ženu izuzetno težak izbor, ali na kraju svega uvijek mora ostati izbor”.

– Nitko ne brani pravo liječnicima na uskratu medicinske usluge iz osobnih razloga, ali zdravstvena ustanova istodobno mora osigurati liječnika koji će pružiti traženu uslugu, istaknuo je dodavši kako se u rezoluciji jasno ističe da je zdravstvo u nadležnosti država članica.

Kazao da je doživio ljute, bezočne i degutantne kritike te da je dobio stotine mrzilačkih mailova “od onih kojima su puna usta dobrote, mira, ljubavi i milosrđa”,

Zastupnik SDP-a smatra da glasanjem za tu nezakonodavnu rezoluciju “muškarci trebaju pokazati da im je važno poštivanje ženskih prava, žene kolika im je razina samopoštovanja, a da svi zastupnici trebaju pokazati kakvu Europu žele”. Drži da su protivnici rezolucije spremni zanemariti njene brojne dijelove u kojima se govori o poboljšanju zdravlja žena i “dohvatiti se isključivo pitanja pobačaja uz nevjerojatnu količinu laži i manipulacija”.

Protivnike svog izvješća usporedio je s “ravnozemljašima”.

– Samo onima koji danas misle da su žene drugorazredna ljudska bića i da takva trebaju i ostati nikada ništa

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: