Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

Matijević: Kad porod krene, ne pita ima li rodilja koronavirus

O trudnoći u doba koronavirusa, što ako se trudnica zarazi, kako se zbrinjavaju u bolnicama, trebaju li se cijepiti, za portal HRT-a na ova pitanja odgovorio je prof. dr. sc. Ratko Matijević, dr. med. FRCOG. Trenutno radi u Klinici za ženske bolesti i porode KB Merkur. Uz užu specijalizaciju fetalne i maternalne medicine bavi se s ostalim segmentima struke. Slučajevi zaraženih trudnica nisu nam kaže, novost, imali smo ih u ordinacijama i ono što nas posebno veseli svima smo uspjeli održati trudnoću i rodile su zdravu, prekrasnu novorođenčad.

Trudnoća u doba koronavirusa

Izbjegavati bliske kontakte, često prati ruke, nositi maske, održavati socijalnu distancu. Još malo pa prolazi godina dana otkako smo počeli živjeti „novo normalno“ sa „sljedeća dva tjedna su bitna“ i otkad nas je koronavirus natjerao da promijenimo gotovo sve aspekte našeg življenja. A ono što nazivamo „novo normalno“ čini se svime osim „normalnog“ uspoređujemo li ga sa životom kakav smo poznavali prije.

Od samog početka pandemije trudimo se sačuvati najranjivije skupine – ljude u starijoj životnoj dobi, osobe s komorbiditetima, a u ovu grupu pripadaju i trudnice.

– Tako mi na prvim linijama, u bolnicama, i dalje radimo po svim pravilima moderne medicine uz ekstra dodatak koji nam je donijela pandemija – pridržavanje svih navedenih mjera pa i mrvu više od toga. Štiteći sebe, štitimo i naše pacijentice, trudnice, rodilje, majke novorođenčadi. Savršeno smo svjesni toga pa na radnom mjestu obavezno nosimo zaštitnu opremu, održavamo higijenu i sebe i prostora, činimo sve da se smanji rizik prenošenja bolesti. Poneki od nas i izvan radnog mjesta izbjegavamo kontakte s prijateljima i ljudima, sve kako bismo umanjili vlastiti rizik obolijevanja od zarazne bolesti koju onda lako možemo prenijeti na trudnice, ističe prof. dr. sc. Ratko Matijević.

Štiteći sebe, štitimo, kaže i druge. I ovo vrijedi za sve nas neovisno radimo li

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: