Srijeda, 26 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Medicinsko čudo: Carski rez na covid pozitivnoj trudnici u KBC-u Zagreb

Dobra vijest dolazi iz KBC-a Zagreb, gdje je medicinski tim uspio spasiti dva života izvevši carski rez na covid pozitivnoj trudnici na respiratoru. Više o cijelom zahvatu govorila je prof. dr. sc. Gordana Pavliša, voditeljica covid odjela KBC-a Zagreb.

– Mlada žena u 32. tjednu trudnoće primljena je na naš covid odjel radi opsežne obostrane upale pluća s posljedično vrlo niskom razinom kisika u krvi i tkivu. Morala je biti primljena u jedinicu intenzivnog liječenja i odmah je stavljena na respirator, prepričava prof. dr. sc. Gordana Pavliša, voditeljica covid odjela KBC Zagreb.

– Kako je to bilo životno ugrožavajuće stanje i za ženu i za plod, odlučili smo u suradnji s kolegama ginekolozima iz Petrove bolnice završiti tu trudnoću carskim rezom. Srećom dijete je rođeno zdravo, jako lijepo se oporavilo i napredovalo zahvaljujući našim neonatolozima i već je otpušteno kući na njegu. Majka se također potpuno oporavila i očekujemo da će idući tjedan ići kući, objašnjava prof. dr. sc. Pavliša za Dnevnik HTV-a.

Napravljen je veliki medicinski pothvat. Pristupljeno je posebnom metodom koja je i u svijetu primijenjena vrlo rijetko.

– Radilo se o životno ugrožavajućem stanju. Pribjegli smo metodi koja nije još uvijek konvencionalno prihvaćena u zbrinjavanju covid bolesnika, ali je odobrena od Američke agencije za hranu i lijekove, kaže Pavliša.

– U prvih 5 do 7 dana covid bolesti prevladava negativni utjecaj samog virusa na tkivo, osobito pluća. Nakon toga razvija se neprimjerena, agresivna reakcija našeg imunološkog sustava koja dovodi do samooštećenja ciljanih organa štićenih našim imunološkim sustavom, pojašnjava prof.dr.sc. Gordana Pavliša.

– Ovom metodom mi smo jednom izvantjelesnom cirkulacijom koristeći dijalizni aparat i jedan poseban filter, u suradnji s našim nefrolozima, smanjili tu citokinsku oluju. Odnosno smanjili smo udio proupalnih faktora u krvi i zapravo stabilizirali taj upalni odgovor, rekla je voditeljica covid odjela KBC Zagreb.

Pavliša je iskoristila priliku

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: