Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Mediteran u plamenu, u Turskoj nove evakuacije

Stotine požara bukte u više europskih zemalja. Ekstremno visoke temperature na Mediteranu ne spuštaju se. Najteže je i dalje u Turskoj. 

Nema odmora za vatrogasce te stanovnike južne i jugozapadne Turske, u kojoj bukti još od prošle srijede. Naređena je evakuacija stanovnika pet sela nedaleko do Antalyje.

– Rođen sam ovdje prije 63 godine. Prvi sam put doživio ovako veliki požar. Nikada prije ništa slično nisam vidio. Izgorio mi je traktor, no spasio sam opremu. Stigao samo obući hlače i istrčati ne razmišljajući ni o čemu, priča stanovnik sela Kalemlera. Dom Mustafe Kilica iz Marmarisa – uništen je. Sve vrijedno je, kaže izgorjelo ali sretan je što su svi živi. Mnogi su ostali bez svega i za to optužuju vlast. Tvrde da se presporo reagiralo.

– Da je ovamo došlo više vatrogasaca, ovo se ne bi dogodilo. Naših helikoptera za gašenje požara nije bilo dovoljno. A budući da ih nije bilo dovoljno, izgorjelo je cijelo selo, tvrdi Mahmut Sanil, stanovnik Bozalana. Njegov sumještanin Nusret Yildirim kaže kako je preklinjao da se pošalje helikopter, ali ‘ništa stiglo nije’.

Tisuće vatrogasaca, šesnaest zrakoplova te deseci helikoptera nemoćni su u borbi s vatrom. Izgorijelo je 136.000 hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta, tri puta više od uobičajenog godišnjeg prosjeka.

– Mislim da nije vrijeme za ponos. Moćna smo zemlja – no kada nemam vode oko kuće, zamolim susjeda da mi pomogne. Treba li nam strana pomoć? Pa, treba, požar je zahvatio veliko područje i izvan je kontrole, dodaje volonterka Yasemin Akkaya.

Turska je aktivirala Mehanizam za pomoć u slučaju katastrofa. Kanaderi iz Hrvatske i Španjolske od danas gase zajedno s timovima iz Rusije, Irana, Ukrajine i Azerbajdžana.

Pakleno i u susjednoj Grčkoj

I dalje gori na Rodosu i Peloponezu. U posljednjih 48 sati izbilo je 116 požara. Grčka, kao i veći dio Mediterana, na udaru je toplinskog vala.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: