Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Medved: Naše su snage danonoćno na terenu i tako će i ostati

U emisiji A sada Vlada gost je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i šef Stožera za sanaciju posljedica potresa. Emisiju uređuje i vodi Eliana Čandrlić Glibota.

38. je dan od početka rada Stožera koji je svakodnevno u Petrinji angažiran na uklanjanju i sanaciji posljedica potresa. 

– 38. je dan našeg djelovanja. Sve operativne snage, sve sastavnice sustava civilne zaštite na terenu su i sudjeluju u sanaciji. Prvi je cilj, naravno, bio spašavanje života i omogućavanje koliko-toliko normalnog života. Pregledali smo dosad više od 28.000 objekata koji su oštećeni u potresu, više od 3.500 objekata dobilo je crvenu oznaku jer nisu sigurni za stanovanje, više od 5.500 objekata dobilo je žutu oznaku jer su opasni za stanovanje. U skladu s tim poduzimamo mjere. Ponajprije je to osiguravanje kontejnera i mobilnih kućica kako bi ljudi imali siguran i topao dom, koliko se to može tako nazvati. Problem je bio osigurati dovoljno kućica i kontejnera te ih dopremiti u neposrednu blizinu oštećenih kuća. Ponekad smo morali probijati putove i ceste da bismo mogli prići, dovući električnu energiju, spojiti sve te objekte. Želim naglasiti napor HEP-a, postavljeno je oko 50 novih trafostanica, više od 1.300 tih privremenih objekata spojeno je na električnu energiju, više od 600 tona podijeljeno je pučanstvu, istaknuo je.

– Organiziran je topli obrok za više od 305 naselja i svakodnevno se dijele. Tu su još sve one aktivnosti koje su usmjerene prema stanovništvu kako bi što lakše prebrodilo ovo teško razdoblje. Dodatno je otegotno ovo hladno, zimsko vrijeme. No sigurno je da će naše snage danonoćno ostati na terenu i to će biti tako i u ubuduće, sve dok se ne steknu uvjeti za normalan život, naglasio je.