Nedjelja, 7 kolovozaStranica o Hrvatski
Shadow

Merckova tableta protiv COVID-a smanjuje rizik od smrti za 50 posto

Eksperimentalni oralni lijek kompanije Merck&Co Inc protiv bolesti COVID-19, molnupiravir, za oko 50 posto smanjuje rizik od hospitalizacije ili smrti kod pacijenata koji su skloni težoj zarazi, prema privremenim rezultatima kliničkih testiranja koja su objavljena u petak.

Merck i partner Ridgeback Biotherapeutics planiraju od SAD-a tražiti hitno odobrenje lijeka, a poslije i regulatornim agencijama diljem svijeta.

– Ovo će promijeniti način borbe s covidom-19, rekao je Robert Davis, izvršni direktor Mercka.

Ako se odobri, molnupiravir, koji djeluje tako da unosi grešku u genetski kod virusa, bio bi prvi oralni antivirusni lijek protiv covida-19.

Rivali među kojima su Pfizer i švicarska farmaceutska kompanija Roche utrkuju se u razvoju antivirusne tablete. Dosad su samo kokteli s antitijelima, koji se daju intravenozno, odobreni za liječenje nehospitaliziranih zaraženih pacijenata.

Znanstvenici su pozdravili potencijalni novi lijek za sprječavanje težih oblika covida-19, koji je dosad diljem svijeta usmrtio gotovo pet milijuna ljudi.

– Dostupnost učinkovitog oralnog antivirusnog lijeka bez nuspojava bit će osobito korisna kao dodatak cijepljenju i smanjenju hospitalizacija, rekla je Penny Ward, profesorica farmaceutske medicine na londonskom King’s Collegeu.

Merck očekuje da će do kraja 2021. proizvesti deset milijuna pakiranja lijeka i da će više doza biti dostupno sljedeće godine.

Tvrtka ima ugovor s američkom vladom za 1.7 milijuna kutija molnupiravira po cijeni od 700 dolara po kutiji.

U Mercku nisu mogli procijeniti koliko će američkoj Agenciji za hranu i lijekove biti potrebno da procijeni lijek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: