Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

MERKEL NAKON SASTANKA S POMPEOM ‘SAD su za Njemačku i dalje najvažniji partner izvan Europe, ali još smo uvijek udaljeni po važnim pitanjima’

Sjedinjene Države su za Njemačku i dalje najvažniji partner izvan Europe, ali u najvažnijim pitanjima još uvijek postoje nesuglasice, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel uoči susreta s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom u petak u Berlinu.

„Sjedinjene Države jesu i ostaju najvažniji partner za Njemačku izvan Europe“, rekla je Merkel uoči razgovora s Pompeom koji se nalazi u jednodnevnom posjetu Njemačkoj.

Kao sporne teme Merkel je navela odnos prema atomskog sporazumu prema Iranu.

Pompeo je izrazio želju da se i ostale zemlje pridruže sankcijama Washingtona protiv Irana te je pohvalio njemačke sankcije protiv iranske zrakoplovne kompanije Mahan Air za koju se sumnja da surađuje s teroristima.

Pompeo se ranije tijekom dana susreo i s njemačkim ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom, a tom prilikom je bilo riječi i o odnosu prema kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji Huawei.

„SAD više neće dijeliti osjetljive podatke s zemljama u kojima je u upotrebu telekomunikacijske mreže uključena i kompanija Huawei. Kina ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a, Njemačke, Europe i zapadnih demokracija diljem svijeta“, rekao je Pompeo nakon susreta.

Heiko Maas je izjavio kako i Njemačka gaji skepsu oko povjerljivosti Huaweija ali je istodobno naglasio kako je vlada uvela visoke sigurnosne standarde pri izgradnji 5G mreže mobilne telekomunikacije.

Pompeo se dotaknuo i daljnjeg vojnog angažmana Njemačke u Siriji ali nije konkretizirao što Washington očekuje od Njemačke.

„Mi smo naše europske partnera zamolili za podršku“, rekao je Pompeo.

Spiegel Online je jučer javio kako SAD od Njemačke očekuje produljenje mandata njemačkih izviđačkih zrakoplova Tornado u kontroli zračnog prostora iznad Sirije.

Maas je odbacio komentirati ove navode te je ukazao na to da o produljenju mandata na jesen odlučuje Bundestag.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u svom je jučerašnjem govoru pred apsolventima američkog elitnog sveučilišta Harvard indirektno kritizirala politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: