Nedjelja, 28 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

MERKEL POZVALA SVOJE KRŠĆANSKE DEMOKRATE DA ‘POPUNE CENTAR’ Njemačka kancelarka na skupu mladeži stranke podsjetila na korjene CDU-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je svoje Kršćanske demokrate (CDU) da “popune centar” političkog spektra, u govoru u subotu pred stranačkom mladeži.

“Mi smo narodnjačka stranka centra koji ima tri korjena: konzervativni, kršćansko-socijalni i liberalni”, rekla je Merkel.

Skup u Koelnu uvertira je u konvenciju CDU-a početkom prosinca u Hamburgu.

Konzervativni blok, koji se sastoji od CDU-a i bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) u posljednje vrijeme gubi na popularnosti.

Prema anketama, CSU je na samo 33 posto uoči pokrajinskih izbora u Bavarskoj 14. listopada. Uz izuzetak jednog petogodišnjeg mandata, CSU apsolutno dominira parlamentom u Muenchenu od 1962.

U govoru pred mladim konzervativcima, Merkel je pozvala CDU i CSU da se ujedine uoči izbora, a ne da “jedni protiv drugih ratuju”.

Apelirala je na političke saveznike da se prestanu svađati oko migracija. “Moramo imati zajednički plan, kao savez”, istaknula je dodajući da će migracije iz Afrike idućih godina biti značajnije od onih iz Sirije i Iraka.

Kancelarkina koalicija tresla se ove godine kada se čelnik CSU-a i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer sukobio s Merkel oko migracija.

Vodeći dužnosnik CSU-a Alexander Dobrint rekao je na skupu da je “jedinstvo CDU-a i CSU-a neupitno, čak i ako se s vremena na vrijeme razlikujemo u nekim detaljima”

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: