Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Meteorologinja Ivančan Picek: Idućih mjeseci bit će ekstremno toplo

– Mi smo upozoravali, a to govori i naša klimatologija i podaci iz prošlosti, da je lipanj jedan od najnestabilnijih mjeseci u Hrvatskoj, pogotovo kontinentalnoj. Ove visoke temperature, velika količina vlage, ali i povremeni dotoci hladnog zraka sa sjeverozapada uvjetuju velike nestabilnosti kojima smo svjedoci, objasnila je u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” dr.sc. Branka Ivančan Picek, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Čini se kako to lako zaboravljamo i svaka godina se čini najgorom po pitanju vremena, dodaje, no svake godine imamo olujno nevrijeme praćeno tučom, koje uzrokuje velike štete. 

– Naši podaci ukazuju na velike štete svake godine. Naravno, nije svaka godina jednaka, naglašava.

Poljoprivrednici i njihova proizvodnja najčešće budu pogođeni takvim elementarnim nepogodama. 

– Kad govorimo o prijavama šteta, trenutno je elementarna nepogoda proglašena na području šest županija. Do sada je prijavljeno oko 3 tisuće šteta na svojoj imovini, kazao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Šteta od nevremena procjenjuje se na 160 milijuna kuna

Dodaje kako prema prvim procjenama, ukupna šteta iznosi oko 160 milijuna kuna, no u pravilu to nakon detaljne provjere Povjerenstva bude daleko manje. Vjeruje da će štete biti u granicama uobičajenog kao i svih ovih godina.

Državni hidrometeorološki zavod izdaje upozorenja prije vremenskih neprilika, stoga RH u sklopu DHZ-a razvija radarsku mrežu meteoroloških radara. Četiri su nova i suvremena radara u funkciji, rekla je Ivančan Picek, koji ukazuju na pojavu olujnog nevremena nekoliko sati unaprijed.

– Upozorenja koja izdaje naš Zavod rade se na temelju podataka mjerenja, ali i na temelju prognostičkih numeričkih modela. Kad se izdaje takvo upozorenje neki kažu da malo pretjerujemo, ali mislim da je bolje biti pripravan i zaštititi svoju imovinu ako postoje bilo kakve naznake za pojavu bilo kakvog ekstremnog vremenskog uvjeta, istaknula je i dodala kako su u poljoprivredi štete poprilično velike, pa je potrebno na drugačiji način zaštititi

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: