Ponedjeljak, 24 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Mićović: Imamo necijepljenih, pogotovo starijih i oni će, nažalost, puniti bolnice u omikron valu

Rekordan broj novozaraženih danas je i u Primorsko-goranskoj županiji. Više od tisuću novih slučajeva zaraze dovoljan je razlog za uzbunu. U Rijeci je reporterka Matea Krmpotić koja se javila u Dnevnik HTV-a i rekla kako je danas odjeknula informacija kako je u Primorsko-goranskoj županiji najveći broj zaraženih od početka pandemije.

Ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović gostovao je u Dnevniku HTV-a i osvrnuo se na situaciju.

– Sigurno da ovako velike brojke zaraženih i evidentna prisutnost omikron virusa i to značajno kod novozaraženih i ove mjere koje su na snazi, koje su polučile uspjeh u predblagdanskom razdoblju, možda ne dovoljne, donose promišljanja kako dalje. Naša pažnja je okrenuta prema radnoj populaciji koja u najvećem broju sudjeluje u ovom. Okupljanja će se sada sigurno smiriti, ali treba vidjeti hoće li mjere biti razmjerne učinku ili šteti koje bi eventualno polučile. Tu su sada i djeca koja kreću u školu, a sudjeluju oko 30 posto u zaražavanju. Sigurno, ako se promišlja o mjerama, one moraju biti razmjerne učinku koji se treba polučiti, smanjenju evidentnog rasta koji ćemo morati proći i onim štetama koje bi učinili našim mladima, koji sad trebaju započeti nastavu i edukaciju.

Istaknuo je kako se mjere neće targetirati na najosjetljiviji dio populacije, nego će se te mjere iskombinirati i složiti.

– Dobro je da je visoka procijepljenost odrasle populacije, imamo i adolescenata procijepljenih, naravno, ali to još nije dovoljno. To je sigurno jedna pozitivna težina koja nam daje sigurnost, da ta prenapučenost bolnica neće biti te dinamike i brzine koja se očekuje u manje i slabije procijepljenim populacijama. Radi se o tome da mi još uvijek imamo jedan dio ljudi, pogotovo starijih, potpuno necijepljenih, nezaštićenih i oni će, nažalost, puniti bolnice u omikron valu, rekao je Mićović.