Subota, 22 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Mićović: Treba aktivno pronalaziti virus populaciji

“Treba biti ustrajan, aktivno pronalaziti virus populaciji, presijecati lance transmisije i određivati njihove kontakte”, rekao je Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ Primorsko-goranske županiji i za HTV-ov Studio 4 pričao o porastu broja zaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, cijepljenju i epidemiološkim mjerama.

Prošla je godina dana otkako je ministar zdravstva Vili Beroš rekao da su “sljedeća dva tjedna ključna”. Od tada se zaredalo mnogo ključnih tjedana, epidemija koronavirusa ne posustaje, jučer 962 nova slučaja zaraze. Brojke od ovog tjedna su za 25 posto veće nego prošli tjedan.

Primorsko-goranska županija drugi dan za redom bilježi troznamenkasti broj novozaraženih.

– Nažalost i danas troznamenkasta brojka, 130 novooboljelih, jučer 148. Došlo je do ubrzavanja lokalne transmisije u Primorsko-goranskoj županiji, ali i Republici Hrvatskoj. To je posljedica opuštanja koje smo primijetili još sredinom veljače, kaže Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

– Vidimo i povećani broj u udjelu pozitivnih laboratorijski testiranih uzoraka, imamo ubrzanje za 25 do 27 posto u ovome ključnom tjednu što nas zabrinjava. Dobra vijest je da unatoč rasta apsolutnih brojki, broj zaraza kod starijeg stanovništva je u blagom padu unatoč tome što ta populacija nije procijepljena do kraja, dodaje.

Mićović kaže kako imamo puno mikro-žarišta koja su vezana uz proslave, neformalna obiteljska okupljanja, djecu koja su krenula u školu te imaju i izvannastavno druženje, sva ta događanja su pridonijela povećanju brojki.

Na pitanje mislili da Stožer treba popustiti ili čak postrožiti mjere Vladimir Mićović kaže kako na takve odluke utječe više stvari.

– Epidemiološki gledano, možda bismo razmišljali i o postrožavanju, no tu treba vrlo pažljivo izvagati stvari. Gdje su točke djelovanja? Kako kontrolirati neformalna druženja?, objašnjava Mićović.

Kaže da što se tiče popuštanja mjera u ugostiteljstvu koja su se dogodila, da ako se ona epidemiološki pravilno provode i ljudi mogu bez naguravanja dobiti kavu, to može pridonijeti epidemiološki kontroliranoj socijalizaciji.

Unatoč ubrzavanju zaraze,

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: