Četvrtak, 28 rujnaStranica o Hrvatski
Shadow

Milanović o izjavama iz Srbije i protuzračnoj obrani

Predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovao je u Tinjanu na otvorenju 14. Internacionalnog sajma pršuta ISAP 2022, na kojem je domaćinima i izlagačima poručio da u proizvodnji pršuta moraju biti natprosječni jer je to, kako je rekao, priča u koju je uloženo veliko znanje koje se pretvara u unosan posao. U razgovoru s novinarima komentirao je nekoliko aktualnih tema. 

– Rekao sam sto puta što sam imao o tome. Susjedi su tu i bit će uvijek tu. Susjed u državnom smislu nije susjed u etažnom vlasništvu. To se promijeni, prodaš, odseliš se, ali Mađarska ti je susjed, Srbija ti je susjed, to se neće promijeniti preko noći. Za našeg života sigurno neće. Tu treba paziti kakve se poruke šalju, što se radi i kako druga strana reagira. Recimo, ja nikada Srbe ne bih zvao četnicima, niti sam to radio, a mi stalno slušamo iz Beograda da smo svi ustaše. Mi smo u puno čvršćoj međunarodnoj poziciji od Srbije. Oni moraju odlučiti što hoće sa sobom, a sat polako otkucava, komentirao je izjave koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije.

Upitan o patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, rekao je da je s njime imao dobre odnose dok je bio mitropolit i episkop zagrebačko-ljubljanski te misli da je razuman čovjek. 

– Sad, odlaskom na čelnu funkciju u Beograd, on se promijenio, kao što sam se ja promijenio po pozivu službe onoga trena kad sam postao predsjednik SDP-a, pa Vlade, pa države, u odnosu na ono što sam bio ranije. Dakle, nove obveze, novi pritisci, nova očekivanja, rekao je. 

– Recimo, u mojem uredu naslijedio sam od Kolinde Grabar Kitarović jednu bizantsku ikonu SPC-a na zidu. Bila je poklon Porfirija 2018. ili 2019. Kolinda je to stavila na zid, ja nisam micao. Smatram to nekakvim kontinuitetom dobre volje. U uredu hrvatskog predsjednika nema katoličkih

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: