Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Milanović: Postoji razlika između kazne za zločin i mrcvarenja

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je danas u Karlovcu na predstavljanju monografije Specijalne jedinice policije GROM Policijske uprave Karlovac u Domovinskom ratu 1991.-1995. 

Nakon predstavljanja monografije SJP GROM, koju su predstavili autori, znanstveni suradnici Hrvatskog instituta za povijest dr. Jakša Raguž i dr. Darjan Godić, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju rekao je kako to nije borba za istinu nego posao na istini, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

– Nikoga ne bi trebalo biti sram istine, nitko se ne bi trebao uvrijediti, ali istina može boljeti. Naša istina ne boli, ona je dobra, teška, krvava, recentna i doprinos ‘Gromova’ u toj borbi za Hrvatsku je bio ogroman, poručio je Milanović. Podsjetio je kako se u Domovinskom ratu Hrvatska branila i u Vukovaru i u Dalmaciji, a da se Zagreb branio u Karlovcu i Sisku.

Iako ga nije izravno spomenuo, predsjednik Milanović govorio je i o slučaju Mihajla Hrastova, karlovačkog specijalaca, osuđenog za ratni zločin, odnosno ubojstvo 13-orice i ranjavanje dvojice srpskih rezervista koje je zarobio na Koranskom mostu 1991. Ne braneći kazneno djelo ili komentirajući presudu, govorio je o mnogim milijunskim tužbama koje su od Hrvatske slijedile prema Hrastovu, a kojima se od njega žele naplatiti već isplaćene odštete Hrastovljevim žrtvama.

– Rat je težak i krvav, posebno kada u njega idete bez organizacije, kada iz policije stvarate vojsku i kada se morate boriti protiv neprijatelja koji je jači ili naoružaniji i ima startnu prednost. Događaju se greške, kršenje ratnog prava. Mi smo pravna država i ponašali smo se u danim okolnostima dobro. Za zločin je propisana kazna, ali postoji razlika između kazne i zlostavljanja, mrcvarenja, dodao je predsjednik Milanović.