Utorak, 18 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Milanović: Potrebna je odluka Sabora da bi se ulazilo u ljudske slobode

Predsjednik Republike Zoran Milanović ustvrdio je u utorak na tribini “Ljudska prava u koronakrizi” da je za zadiranje u intimni prostor ljudskih sloboda potrebna odluka Sabora koju bi mu on prepustio da ga je kriza zatekla na premijerskoj dužnosti.

Milanović je na tribini na Pravnome fakultetu rekao kako u toj krizi i “pošasti” ne govorimo o ljudskim pravima, nego o temeljnim ljudskim slobodama.

– Moje pravo da dišem, da kišem, da hodam, da se mičem i gibam – to je moja ljudska sloboda. Da bi se u to diralo i ulazilo u taj duboko intimni prostor, u utrobu, potrebna je odluka predstavničkog tijela, rekao je Milanović.

U svojem izlaganju, između ostalog, osvrnuo se i na članke 16 i 17 Ustava te ocijenio da je ta situacija zadovoljavala uvjete za proglašenje izvanrednog stanja.

– Članak 17 je frka. To je izvanredno stanje, neposredna ratna opasnost i prirodna katastrofa. Sasvim je svejedno je li ovaj virus, a virus je prirodna činjenica i napada živi organizam, nastao ili kao činjenica zoonoze ili su ga Kinezi pustili ili im je pobjegao iz laboratorija, sasvim svejedno. To je ozbiljna stvar. On ugrožava živote. Ako to ne zadovoljava uvjete, onda ne zadovoljava ništa, rekao je Milanović. Sve što smo gledali godinu i pol dana bilo je surrealno, dodao je.

Pohvalio je to što je cjepivo tako brzo proizvedeno, a sve ostalo je ocijenio pogrešnim. Da se koronakriza dogodila u njegovom mandatu, on kao premijer ne bi imao ovakav Stožer, već bi te odluke prepustio Saboru, dodao je. Podsjetio je kako je više od 100 zastupnika podržalo izmjene Zakona o sustavu civilne zaštite, a mišljenja je da bi ih isto toliko podržalo i Vladu da se pozvala na članak 117 Ustava. Smatra da to Vlada nije napravila “s jedne strane zbog arogancije, a s druge strane zbog

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: