Četvrtak, 20 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Milina za HTV: Ove godine manje nezakonitih migracija, više uhićenih krijumčara

Antiteroristička jedinica Lučko iz godine u godinu ulaže u opremu i obuku svojih pripadnika. Specijalcima će u rješavanju kriznih situacija zaigurno od velike pomoći biti i dva nova navalna blindirana vozila opremljena najnovijom tehnologijom. Riječ je o prva dva ovakva primjerka u Europi.

– Danas u prezentaciji vježbe vidjeli ste da je to puno veća operativno taktička sposobnost. Vidjeli ste da kada imamo ozbiljne sigurnosne događaje i prijetnje te se situacije puno lakše rješavaju u kombinaciji s drugom opremom i tehnikom te helikopterskom potporom, rekao je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Vozila primaju 10 pripadnika specijalne jedinice. Opremljena su spremnicima s komprimiranim zrakom. Dakle, unutra se stvara vlastita atmosfera u slučaju da upadnu u neke kemijske probleme.

– Ima autonomiju za kompletnu posadu u različitim situacijama, ali ima i cijeli niz funkcionalnosti, neke su danas pokazane. Ovo je veliki dobitak za hrvatsku policiju, poručio je Milina.

Uskoro bi trebala stići i tri nova višenamjenska helikoptera.

– Zasigurno nije samo represija zadaća hrvatske policije,  mi također radimo u zaštiti i spašavanju života. Radimo helikoptersku pomoć tijekom sezone, posebno na dubrovačkom području. Ovi helikopteri, koji će biti dio sustava civilne zaštite, zasigurno će pomoći prvenstveno u zaštiti i spašavanju u različitim sigurnosnim i elementarnim nepogodama.

Milina je rekao da uskoro dolazi do organizacijskog preustroja specijalne interventne policije.

– Već smo imali nekoliko funkcionalnih prilagodbi, to radimo u kontinuitetu. Radi se o objedinjavanju specijalnih policijskih postrojbi. To će doprinijeti bržem i efikasnijem odgovoru na određene sigurnosne događaje, ali će doprinijeti i boljoj operativnoj sposobnosti hrvatske policije. 

Manje nezakonitih migracija, više uhićenih krijumčara

Specijalci se nalaze i na vanjskim granicama Europske unije, na granici Hrvatske i BiH.

– Uz sve zadaće koje su u djelokrugu specijalne policije, oni su i potpora hrvatskoj graničnoj policiji u zadaćama nadzora granica, i oni će to i dalje biti.

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: