Nedjelja, 28 studenogaStranica o Hrvatski
Shadow

Ministar Banožić odgovorio predsjedniku Milanoviću

Ministar obrane Mario Banožić u svojem priopćenju osvrnuo se na izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića u Dugoj Resi. Rekao je da “Predsjednik svojim izjavama pokazuje da se neprimjereno odnosi prema obrambenom sustavu i Hrvatskoj vojsci te da je to neprofesionalno za funkciju koju obnaša”.

“Predsjednik Republike mora znati kako Hrvatska vojska nije njegova igračka.

Oštro demantiram da je brigadir Elvis Burčul potjeran u mirovinu. Ponavljam da je riječ o brigadiru kojem je isteklo imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne te mu je sukladno zakonu, po potrebi službe i u skladu s Planom izdvajanja osoblja za 2021. prestala djelatna vojna služba s pravom na starosnu mirovinu.

Vezano uz navode Predsjednika Republike da će pitanje „svoje Počasno-zaštitne bojne riješiti na drugi način vojnički, zapovjedno“, naglašavam da je svatko dužan poštovati zakon, pa i Predsjednik Republike Hrvatske te su Zakonom o obrani jasno propisani ustrojstvo i zapovijedanje u Oružanim snagama Republike Hrvatske, kao i nadležnosti državnih tijela u području obrane.

U skladu s Ustavom, Predsjednik Republike Hrvatske je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, što nitko ne dovodi u pitanje, ali su nadležnosti Predsjednika Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno propisane Zakonom o obrani, koji je 2013. godine Milanovićeva Vlada predložila, a Hrvatski sabor donio i koji je i danas na snazi. Stoga Predsjednik Republike svoje ovlasti kao vrhovni zapovjednik mora provoditi u skladu sa Zakonom o obrani.

Očito u nedostatku argumenata Predsjednik Republike Hrvatske ne zna drugačije reagirati osim vrijeđati na osobnoj razini”, navodi se u priopćenju ministra obrane. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: