Nedjelja, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

MINISTAR RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA MARKO PAVIĆ ’69 kuna nije malo, penzionerima su u dvije godine mandata Plenkovićeve Vlade mirovine rekordno rasle’

Mirovinska reforma od danas je na javnoj raspravi, a javnost je već utjecala da Vlada odustane od toga da će pravo na dodatak od 27 posto imati samo korisnici prvog stupa, piše HRT.

Sindikati su i dalje ustrajni u pripremi prosvjeda, traže pregovore o penalizaciji prijevremene mirovine i ubrzanju produženja radnog vijeka. U Temi dana HTV-a gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ministar je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom s predstavnicima sindikata kojima su ponudili kompromisni paket.

– Uspjeli smo naći rješenje koje ide u korist građanima, a koje je i financijski održivo. Ne odustajemo da svaki građanin ima pravo prelaska u drugi stup. Povećat ćemo atraktivnost drugog stupa s tri četvrtine od 27 posto dodatka, rekao je Pavić.

No, dodao je, taj dodatak ne rješava status onih koji su imali male plaće jer s njim neće dosegnuti minimalnu mirovinu.

– Htio bih umiriti građane i reći da u reformu ulazimo radi sadašnjih i budućih umirovljenika. Želimo da mirovine rastu, ali i da budu financijski održive za proračun, rekao je ministar za HTV.

– Sadašnji umirovljenici su imali rekordan rast mirovina: u dvije godine Vlade Andreja Plenovića mirovine su podignute za 6,3 posto. Imamo očigledan rast mirovina koji se prelijeva radi rasta plaća, istaknuo je ministar.

Na tvrdnju urednice da je riječ o malom iznosu u kunama, ministar je rekao da 69 kuna i nije malo.

– Nedostaje nam 17 milijardi kuna iz proračuna, naglasio je.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: