Četvrtak, 18 srpnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ministarstvo: Plaće u dječjim vrtićima moraju biti iste kao u osnovnim školama

Svi djelatnici dječjih vrtića moraju imati materijalna prava i plaće jednake ili veće od zaposlenika u osnovnim školama, priopćilo je Ministarstvo obrazovanja koje je od osnivača vrtića u subotu zatražilo da provjere navode odgojitelja i isprave nepravilnosti. Ako pojedini poslodavac, odnosno dječji vrtić, krši tu odredbu, radnici mogu pokrenuti sudske tužbe, dodaje se u priopćenju.

Mnoštvo odgojitelja predškolske djece okupilo se u subotu na prosvjednom skupu na središnjem zagrebačkom trgu odakle su Vladi zaprijetili štrajkom i izlaskom na ulice ako im se ne ispune zahtjevi za boljim uvjetima rada i većim plaćama.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) navodi kako je temeljem otvorenog pisama sindikata predškolskog odgoja, uputilo dopis svim osnivačima dječjih vrtića, a posebno Gradu Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku kojim je zatražilo osnivače da provjere istinitost navoda iz otvorenog pisma Inicijative. U slučaju utvrđivanja nepravilnosti, naložilo im je da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti i utvrđene nepravilnosti isprave u najkraćem vremenu.

Za provedbu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju zaduženi su ravnatelji i Upravna vijeća te vlasnici vrtića odnosno gradovi i općine koji su osnivači. Uloga Ministarstva, odnosno prosvjetne inspekcije je da nadzire poštivanje propisa što ona svakodnevno i radi.

Nakon prijave provodi inspekcijski nadzor, te ukoliko utvrdi nepoštivanje pedagoškog standarda određuje propisane kazne u iznosima 15.000 kuna za vrtić, odnosno 8000 za ravnatelja vrtića. Budući da se dječji vrtići u potpunosti financiraju iz proračuna gradova i općina te kazne posredno plaćaju vlasnici vrtića, odnosno gradovi i općine, navodi Ministarstvo.

Isto tako, Ministarstvo obrazovanja je Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju otvorilo mogućnost financiranja izgradnje, dogradnje, opremanja i poslovanja vrtića iz nacionalnih sredstava.

To najbolje pokazuje Nacionalni program oporavka i odobravanje 1,28 mlrd kuna za izgradnju, dogradnju i opremanje više od 250 dječjih vrtića temeljem poziva kojim jesvim prijaviteljima koji su imali potrebnu dokumentaciju i to bez uvjeta

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: