Srijeda, 26 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ministri zdravstva EU-a nisu se usuglasili oko AstraZenece

Ministri zdravstva članica Europske unije nisu u srijedu uspjeli dogovoriti zajedničke smjernice za upotrebu cjepiva AstraZeneca protiv COVID-a, unatoč pozivima na koordinaciju među državama članicama u borbi kako bi se otklonilo nepovjerenje javnosti spram tog cjepiva.

Ministri su održali izvanredni virtualni sastanak neposredno nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) promijenila svoje smjernice o cjepivu AstraZenece nakon što je pronašla moguće veze s vrlo rijetkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka. Ipak, EMA je naglasila da prednosti cjepiva i dalje nadilazile rizike.

Nekoliko europskih zemalja koje su ograničile uporabu tog cjepiva na starije dobne skupine, ili privremeno zaustavile njegovu primjenu, razmatra mogućnost kombiniranja cjepiva u docjepljivanju. O tome je, kao i o zaključku EMA-e, bilo riječi na sastanku ministara zdravstva zemalja članica Europske unije, potvrdio je ministar Vili Beroš.

– Opreza nikad dosta, no u ovom trenutku još po tom pitanju nije definiran stav i bit će potrebno provesti određene studije koje će nam pokazati učinkovitost te metode promišljanja o nastavku cijepljenja. Koristi od cijepljenja AstraZenecom u prevenciji hospitalizacija ili smrti od COVID-a prevladavaju nad nuspojavama, rekao je Beroš.

Prije sastanka ministrima je Portugal, koji trenutno predsjeda Vijećem EU-a, poslao pismo koje je došlo u kojem se ministri, po agenciji Reuters, pozivaju da potraže zajednički jezik oko uporabe cjepiva. No ministri se na sastanku nisu složili oko zajedničkog stava i zadržali su različite smjernice. Jedan dužnosnik EU-a rekao je da će se razgovori nastaviti na narednim sastancima.

– Očekujemo da će ovi podaci iz EMA-e imati izravan utjecaj ne samo na nacionalne planove cijepljenja, već i na povjerenje naših građana u cjepiva protiv COVID-a, upozorili su iz Portugala u pismu ministrima u utorak.

EU se bori sa sporom provedbom cijepljenja uzrokovanom problemima s opskrbom i promjenama podataka u upotrebi cjepiva AstraZeneca, koje su pojačale sumnje spram tog cjepiva.

– Usklađivanje na razini EU bit će

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: