Srijeda, 27 listopadaStranica o Hrvatski
Shadow

MINISTRICA DIVJAK O ŠTRAJKU U ŠKOLAMA ‘Radi se o ozbiljnoj temi, HNS i ja ćemo razgovarati s premijerom Plenkovićem’

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak osvrnula se uoči sjednice Vlade na štrajk koji je danas počeo u školama. Još je jednom istaknula da vrata škola trebaju biti otvorena, a ravnatelji u suradnji s roditeljima i učiteljima osigurati da učenici budu na sigurnom i tijekom štrajka.

‘Radi se o ozbiljnoj temi, jer ja osobno, a naravno u tom procesu sam imala podršku HNS-a da se reforme u znanosti i obrazovanja rade, ja sam oko toga ozbiljna, a očito je ozbiljan i HNS. Sada slijede razgovori koji moraju biti, jer su povećanja plaća učiteljima i nastavnicima dio reformskih procesa, tako je napisano i u strategiji’, rekla je ministrica Divjak i dodala da će ona, ali i HNS razgovarati s premijerom Plenkovićem o toj ozbiljnoj temi.

Novinari su ju upitali o posljedicama ako premijer ne bude prihvatio zahtjeve HNS-a.

‘Koje su posljedice? Da ne priznamo da su učitelji ti koji su nositelji reforme, da ne priznamo da su oni ti koji su važni ne samo u ovom reformskom procesu, nego ukupno za razvoj države. Ako to promašimo, znači da su to posljedice’, rekla je Divjak za N1, a osvrnula se i na mogućnost njezine smjene rekavši da ona ionako nije karijerno vezana uz politiku već je dužnost ministrice prihvatila zbog tog resora.

‘Ja sam došla u Vladu, jer je bio jasan plan vezano uz reforme znanosti i obrazovanja. Ja nisam karijerno vezana uz politiku, nego sam se prihvatila zahtjevnog resora i zadaće. Kad je ne budem više mogla izvršiti, onda je pitanje što mogu raditi, tu se moramo dogovoriti’, rekla je.

Osvrnula se i na izjave Milana Bandića koji je rekao da će učiteljima u Zagrebu povećati plaće 17 posto. Divjak kaže da je dobro što je priznao da je povećanje plaća potrebno, no istaknula je da gradonačelnik Bandić malo poznaje sustav obrazovanja.

Uz ministricu je ispred Vlade bio i Predrag Štromar, koji je tek kratko komentirao da su ‘reforme u školama, a na redu su učitelji’, a upitan o izlasku HNS-a iz vladajuće koalicije, rekao je da su na tijelima stranke donesene konkretne odluke kojih će se držati, javlja N1.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: