Četvrtak, 19 svibnjaStranica o Hrvatski
Shadow

MINISTRICA DIVJAK ‘Zaprepaštena sam događajem u Elektrostrojarskoj školi, to je nedopustivo ponašanje’

Učenik Elektrostrojarske škole u Varaždinu pred očima svojih školskih kolega u ponedjeljak je verbalno i fizički nasrnuo na nastavnika vjeronauka.

Učenik je ekspresno isključen iz škole, a o incidentu su obaviješteni i policija i Centar za socijalnu skrb.

Vezano uz događaj, oglasio se Sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Dana 1. listopada 2018. učenik je u Elektrostrojarskoj školi Varaždin fizički napao nastavnika na nastavnom satu.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske oštro osuđuje nasilni čin, kao i nasilnika. Kolegi  će Sindikat omogućiti pružanje sve potrebne pomoći.

Nasilje nad nastavnicima u srednjoškolskim ustanovama postala je gotovo uobičajena vijest, koja se doduše objavi, no nakon koje nema adekvatne reakcije, kako Ministarstva, tako ni medija. Nasilnici ne snose nikakve ozbiljne sankcije, a žrtve nasilja ostaju zaboravljene izlaskom sljedećeg broja dnevnih tiskovina. U ovom slučaju škola je reagirala promptno i isključila učenika, te obavijestila mjerodavne službe.

Nevjerojatno je da je izostala javna reakcija Ministarstva znanosti i obrazovanja, a jednako tako i reakcija javnosti. Pitamo se je li to zbog toga što je žrtva nasilja vjeroučitelj? Kakva se to poruka nastavnicima šalje uoči Svjetskog dana učitelja?

Zanimanje nastavnik postalo je najugroženije, najobezvređenije i najmanje plaćeno radno mjesto s visokoškolskim obrazovanjem u Republici Hrvatskoj. Radost poučavanja polako prerasta u borbu za preživljavanje i opstanak. Nagrada za izdržljivost preživjelima je mirovina od koje mogu nastaviti s preživljavanjem.       

Sindikat poziva sve zaposlene u hrvatskim srednjoškolskim ustanovama da u znak protesta protiv sve učestalijeg nasilja nad nastavnicima, kao i protiv zaštite nasilnika, a u obranu digniteta struke, u četvrtak, 4. listopada 2018., dan uoči Svjetskog dana učitelja,  u vrijeme trajanja prvog sata jutarnje i poslijepodnevne smjene ne ulaze u razrede i da u zbornicama održe prosvjedne skupove radnika.

Pozivamo i ministricu Divjak da nam se pridruži u protestu i da zajedno s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske započne stvarnu borbu protiv svih oblika nasilja u srednjim školama.’

Priopćenje ministrice Divjak

O incidentu u školi u Varaždinu, oglasila se ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

‘Zaprepaštena sam događajem u Elektrostrojarskoj školi Varaždin i takvo ponašanje je apsolutno nedopustivo.

Škola je mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja, a pogotovo grubo fizičko nasilje.

Ministarstvo poziva nadležna tijela da utvrde sve okolnosti te poduzmu odgovarajuće mjere, a školu da postupi sukladno propisima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je na raspolaganju za svu potrebnu pomoć školi i profesorima.’

 
Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: