Četvrtak, 30 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Ministrica Vučković: Pomoć će biti brza i olakšavajuća

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je najteže pogođena područja u Krapinsko–zagorskoj županiji. 

Vučković je izrazila solidarnost prema svim građanima koji su pretrpjeli štete, zahvalila je svima koji naporno rade na saniranju posljedica. Prenijela je čvrstu poruku predsjednika Vlade: “Pomoć će biti brza i olakšavajuća za tegobe”.

– Nažalost, hrvatski poljoprivrednici su uvijek među prvima koji su izloženi posljedicama prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda, naglasila je.

Prošlo je, dodala je, tjedan dana od velikih šteta koje su pogodile poljoprivrednike i građane Varaždinske županije, danas svjedočimo teškim posljedicama sinoćnje elementarne nepogode.

– Mi ćemo, onima koji će imati trajne štete, pomoći putem mjere 5 ruralnog razvoja, dodala je.

Objasnila je da su prošle godine uveli treći put kada su izradili brz program pomoći za saniranje gubitka prihoda, takav primjer je bio u Požeško-slavonskoj županiji.

Na pitanje razmišlja li ministarstvo o protugradnoj obrani, Vučković je rekla da Ministarstvo poljoprivrede nije za to nadležno.

– Ova pitanja treba usmjeriti na klimatologe, meteorologe i na one koji su operativno zaduženi za upravljanje. Znanstvena zajednica je rekla da nema dokaza da je sustav protugradne obrane učinkovit, ne postoje znanstveni dokazi za to (…) Mislim da treba imati povjerenja u znanstvenu zajednicu, nema razloga da se tu išta skriva, rekla je.

Naglasila je da se taj sustav većinom napustio na nacionalnim nivoima, no on još postoji u nekoliko država, ali ne na nacionalnom nivou nego među lokalnom zajednicom.

– On je pokrivao je 13 hrvatskih županija i 26.800 m2 prostora. Svaka pomoć poljoprivredi treba biti cjelovita i odgovorna jer trošimo sredstva poreznih obveznika. Idemo na investicijsku obnovu, sufinanciranje osiguranja, dodatne potpore zbog gubitka prihoda i financiranje mreže obrane, rekla je.

Vučković je rekla da se trude osigurati različite mjere, sredstva za investicije će biti, mjere se dobro troše i osiguravat će dodatne potpore zbog

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: