Utorak, 18 lipnjaStranica o Hrvatski
Shadow

MISTERIJ NESTALOG ŠEFA INTERPOLA Cijeli svijet bruji da su ga Kinezi uhitili, a u Pekingu odbijaju reći što se događa

Kina u subotu nije komentirala aferu oko Menga Hongweija, predsjednika organizacije za policijsku suradnju Interpola i pomoćnika kineskog ministra javne sigurnosti, dan nakon što je u Francuskoj otvorena istraga nakon njegova nestanka.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upite novinske agencije France presse.

Meng Hongwei predmet je istrage u Kini i moguće je da su ga vlasti odvele čim je sletio u svoju zemlju prošlog tjedna iz još nejasnih motiva, napisao je u petak hongkonški dnevnik na engleskom South China Morning Post citirajući neimenovani izvor.

Istraga o nestanku pokrenuta je u Francuskoj u petak – sjedište Interpola nalazi se u Lyonu – i Pariz je obznanio svoj upit o situaciji sa 64-godišnjim Mengom, zabrinut zbog prijetnji koje je dobila njegova supruga.

“Upitane iz ureda za vezu Interpola u Pekingu, kineske vlasti zasad nisu dale nikakve detalje”, dodalo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova. “Nastavlja se razmjena informacija s kineskim vlastima”.

Mengova supruga izvijestila je u četvrtak navečer policiju Lyona, gdje par živi, o “zabrinjavajućem” nestanku njezina supruga o kojem nema vijesti od 25. rujna.

Nekoliko dana ranije, po više izvora, doputovao je u Kinu iz Stockholma. Interpol je pak naveo kako se “ta afera tiče nadležnih vlasti u Francuskoj i Kini”.

Nijemac Jürgen Stock, njegov glavni tajnik, a ne Meng Hongwei, zadužen je za svakodnevno vođenje organizacije, istaknuo je Interpol.

Radi se o najnovijem nestanku visokog dužnosnika u Kini gdje je nekoliko vladinih čelnika, magnata pa čak i jedna zvijezda, nestalo prije više tjedana pa čak i mjeseci.

Nižu se pitanja je li Meng, izabran krajem 2016. na čelo Interpola, žrtva antikorupcijske kampanje predsjednika Xija Jingpinga koja traje od njegova dolaska na vlast 2012.

Izvor vijesti: Jutarnji List

Slični postovi: