Četvrtak, 27 siječnjaStranica o Hrvatski
Shadow

Mjesec dana istražnog zatvora za 10 osumnjičenika

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sudac istrage je odbio.

Dražen Barišić i Vinko Grgić nisu još došli pred suca istrage jer su trebali prethodno dati iskaz DORH-u. O eventualnom  istražnom zatvoru za njih dvojicu sudac istrage odlučivat će sutra ujutro, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

USKOK je za 12 od 13 osumnjičenika zatražio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je jedna osumnjičena osoba nakon sinoćnjeg ispitivanja puštena da se brani sa slobode.

Do 23.30 desetero okrivljenika nije stiglo iz Županijskog suda u Remetinec.  

Odvjetnici osumnjičenih nisu krili zadovoljstvo što je sudac istrage djelomično prihvatio njihove argumente.

Veljko Miljević, odvjetnik prvoosumnjičenog Krešimira Peteka, kazao je da je to jedan veliki napredak. Smatra da je to dobra sudačka odluka, ali da to ne znači da je odvjetnici neće napadati kada ju vide u pisanom obliku.

Ivo Farčić, odvjetnik prvoosumnjičenog Dragana Kovačevića, kazao je da je njegov klijent izmoren jer “ovo sve za njega traje 48 sati”. Dodao je da je Kovačević čovjek visokih intelektualnih sposobnosti i da se dobro drži.

Budući da je sudac istrage odbio prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, Tomislav Kamber, zamjenik ravnateljice USKOK-a, kazao je da će se oni zato najvjerojatnije žaliti.

U USKOK-u je od jutra trajalo ispitivanje osumnjičenih u aferi vezanoj uz JANAF i tvrtku Elektocentar Petek. 

Gradonačelnik Velike Gorice i HDZ-ov dojučerašnji saborski zastupnik Dražen Barišić i Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške i dojučerašnji zastupnik SDP-a, uhićeni su nakon što im je Sabor danas ukinuo imunitet, a potom su USKOK-u davali iskaz. Grgić je uhićen u Novoj Gradiški oko 15 sati, a Barišićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, kazao je da je Barišić nakon što mu je ukinut imunitet samovoljno pristupio u prostorije

Nastavite čitati – Izvor članka

Slični postovi: